Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in proteinli buğday alımlarında ton başına 115 liralık prim ve destek sağlanacağına dair açıklamasına tepki gösteren Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, “Bu fiyatlar Karadenizli çiftçiyi ürkütmüştür” dedi.
TÜCCAR, TMO’DAN FAZLASINI ÖDÜYOR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, müdahale alım fiyatı olarak, 2011′de protein oranı yüzde 11,5-12 olan Anadolu kırmızısı sert ekmeklik buğday için ton başına Temmuz ve Ağustos aylarında 605 lira, Eylülde 610, Ekimde 615 lira, Kasımda 620 lira ödeneceğini açıkladı. Konu hakkında görüşlerini dile getiren Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Güngör, Karadenizli tüccarın çiftçinin ürününü TMO’nun alacağı fiyatlardan daha fazlasını ödeyerek aldığını söyledi. Karadeniz’de hububat ekiminin yeterli düzeyde olmadığını kaydeden Güngör, “Var olan hububatları Çarşamba’ da bulunan TMO’dan daha çok tüccar satın almaktadır. Özellikle havyacılıkla uğraşan çiftçiler bu konuya yönelmekte ve alımları gerçekleştirmektedir. TMO Karadeniz’ de özellikle Çarşamba’da açıklanan taban fiyatlardan alım yapsa dahi Çarşambalı tüccar bu fiyatların üzerinde alım yapmasına rağmen ürün bulamamanın sıkıntısını çekiyor” dedi.
ALIM FİYATLARI, ÜRETİM MALİYETİNDEN DÜŞÜK
Karadeniz Bölgesi’nde hububat üretim maliyetlerinin oldukça yüksek olduğunun altını çizen Güngör, Tarım Bakanlığı tarafından açıklanan hububat alım fiyatlarının düşük olduğunu söyledi. Karadeniz Bölgesi dışında hububat üretiminin yaygın olduğu bölgelerde ve
Yozgat, Amasya, Çorum, Konya gibi proteinli buğday üretiminin fazla olduğu illere yönelik bir fiyatın açıklandığı belirten Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, şunları söyledi; “Bu bölgelerde üretim çok, Karadeniz’de az ancak yine de açıklanan bu fiyatla çiftçiyi sevindirmemiş tam aksine ürkütmüştür. Çünkü sürekli artan üretim maliyetleri yani mazot, gübre gibi sarf malzemelerin fiyatları artarken, düşük açıklanan hububat taban fiyatları ne kadar yüksek görülse bile gelecekte Türkiye’nin hububatta da sıkıntı yaşacağı aşikârdır. Çiftçiler ile mutlaka oturup bir nokta bulunarak çiftçinin zarar etmeyeceği fiyatlar ve desteklemeler açıklanmalı ve çiftçiyi ayağa kaldırmalıdırlar. Bu günkü bu fiyatlar geçici bir çiftçiyi ayakta tutma fiyatlarıdır, ancak uzun vadeli bir fiyat asla değildir. Gelecekte hububat üreticilerinin zararlarından dolayı ülke bu konuda da sıkıntıya girerek yurt dışından ithal etmeye yönelmek durumunda kalacaktır.”
Haber Merkezi