Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce yapılan açıklamada Çakmak barajı havzasında yapılan organik tarımın büyüdüğü vurgulanırken havzaya sahip çıkılması gerektiği dile getirildi
Çarşamba Gıda, Tarım ve hayvancılık müdürlüğü Çarşamba ve Samsun için büyük öneme sahip olan yaklaşık 1 milyon insana su sağlayan çakmak barajı çevresi olarak da Çarşamba için organik tarımın adresi olarak vurgulanırken, bölgenin önemine dikkat çekildi.
Çarşamba Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce yapılan açıklamada, “Çakmak barajı Abdal deresi üzerinde 1988 yılında 6,28 km2 alan üzerine kurulmuştur. Baraj Çarşamba ilçesinin güney batı kısmında yer almaktadır. Çakmak Barajı Ağcagüney beldesi ile Gökçeçakmak, Güldere, Esençay, Koldere, köyleri sınırları içerisinde yer almaktadır. Baraj havzasında Fındık başta olmak üzere, sebze ve yem bitkilerinden Fiğ ve Silajlık mısır yetiştirilmektedir.
Samsun’un içme suyunun sağlandığı Çakmak Barajı Havzası 16.08.2004 tarihinde Organik Tarım Projesine dahil edilmiştir. Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği ise 24.07.2007 tarihinde 57 sertifikalı üreticinin bir araya gelmesiyle kurulmuştur.
Baraj havzasında toplam 81.782 da alan bulunmaktadır. Organik tarım 18 Köyde uygulanmaktadır. Bu köyler ; Kabaceviz, Yağbasan, Esentepe, Eğridere, Ulupınar, Ağcagüney, Y.Ağcagüney ,Gökçeçakmak, Koldere, Esençay, Güldere, Kabaceviz, Şeyhgüven,Porsuk, Deyincek, Karakaya, Gökçeli, Selimiye köyleridir.
Çarşamba’da organik tarıma geçmiş 800 üretici 20.000 da alanda organik tarım yapmaktadır. Havzada üretilen 2000 ton fındığın yaklaşık 500 tonu organik sertifikalıdır.
Samsunda yaşayan 1 Milyon insan bu içme suyunu kullandığı için Çakmak Barajın ve çevresinin korunmasının önemi bir kat daha artmaktadır. Baraj çevresinde tarımsal üretim alanlarında kullanılacak kimyasal gübre ve ilaçların artıkları doğal dengeyi bozması yanında yağmur, kar ve diğer etkenlerle içme suyuna karışma riskinden dolayı da Samsun’da yaşayan 1 milyon insanın sağlığını da tehdit etmektedir. Baraj havzasında üretim yapılan alanların korunması ve üreticilerin desteklenmesi bu bakımdan daha da önem kazanmaktadır. Baraj havzasında yürütülen Organik Tarım Projesi ile suya karışma riski olan pestisit ve kimyasal gübre kalıntıları ile nitrat kalıntıları gibi birçok kirliliğe ve ileride hastalıklara neden olabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi hedeflenmektedir.
Amacımız Organik Tarım Projesi ile içme amaçlı kullanılan baraj havzasında bulunan köylerde mevcut üretimi organik tarıma çevirerek, Samsun’un içme suyunun sağlandığı baraj suyunun kimyasal gübre ve ilaç kalıntılarıyla kirlenmesinin önüne geçilerek insan sağlığının korunmasıdır.
Samsun iline içme suyunu tedarik eden Çakmak Baraj Havzasında bulunan Baraj gölünün çevre arazilerinde Organik Tarım uygulamalarına, içme suyunu sağlıklı hale dönüştürmek maksadıyla düzenlenen Çakmak Baraj havzasında Evsel Atıkların Korunması AB Projesi devamında karar verilmiştir. Proje kapsamında bulunan Fındık üretim alanlarının tamamı uzun yıllar önce 1980 li yıllardan itibaren tesis edilmeye başlanan düşük girdili konvansiyonel üretimin gerçekleştirildiği eski kurulum alanlardır.
Organik üretime ise 2007 tarihinde Tarım İl Müdürlüğünün teknik ve Özel İdarenin mali destekleriyle başlanmıştır.
Çakmak barajı havzası Çarşamba ilçesine bağlı olmakla birlikte ovadan yüksek ve baraj kıyısında, kısmen dağlık alanlardır. Çakmak Barajı havzası yerleşim birimlerinin dışında bağımsız alanlar olma özelliğinde ve havza alanı dışında kalan çevre arazilerde genellikle doğal bitki örtüsü olarak fındık hakim durumdadır.
Üreticilerin yerleşik bulunduğu Çakmak Baraj Havzasının tamamının organik havza statüsünde değerlendirilmesi tasarlanmaktadır. Arazilerin tamamına yakın bölümü Organik Fındık yetiştiriciliği anlamında kullanılmaktadır.
Bölgede uzun yıllardır ana ürün olarak Fındık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Üreticilerin alışkanlıkları gereği proje öncesinde üretimde oldukça düşük girdi kullanımı söz konusudur. Üretimi planlanan bitkisel ürünlerin kurulu bulunduğu bahçeler uzun yıllar önce tesis edilmiş olup, yerel çeşitler kullanılmıştır.
Çakmak barajı havzasında yem bitkilerinden fiğ ve silajlık mısır ekilişleri de bulunmaktadır. Bu alanlardan elde edilen yem bitkileri hayvancılığın gelişmesinde de önemli bir yere sahiptir. Bu alanlarda üretilen yem bitkileri önümüzdeki yıllarda organik hayvancılığa geçişte çiftçilerimize fayda sağlayacaktır.
Sebze ve meyve üreticileri ise üretim alanlarında daha ziyade kendi tohumlarını (yerel) yetiştirme eğilimindedirler. Fındık çeşitleri karışık olmakla birlikte hakim çeşitler, Tombul fındık ve Çakıldak fındık çeşitleridir.
Fındık ve sebze-meyve üretim alanlarında Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Çarşamba İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarının tavsiye ve yönlendirmeleriyle üretim gerçekleştirilmektedir.
Çakmak barajının suyu yukarıda bahsedilen 12 köyden (Kabaceviz, Esentepe, Eğridere, Ulupınar, Ağcagüney, Y.Ağcagüney ,Gökçeçakmak, Koldere Esençay, Güldere, Kabaceviz, Karakaya,) gelen akarsular ile kar ve yağmur sularından oluşmaktadır. Bu barajın suyunun korunması için suyun toplandığı bu köylerden sağlıklı çıkması ve kirlenmeden baraja gelmesinin sağlanması gerekmektedir.
Organik Tarım projesinin uygulanması ile temiz toprak, temiz su, temiz çevre , sağlıklı ürün, sağlıklı insan ve sağlıklı toplum oluşması sağlanacaktır” denildi.