Şeker Fabrikası ‘bir çalışacak, bir çalışmayacak’ söylemlerinin asıl hedefi sonrasında akla gelen soru Çarşamba’nın geleceğine;
“İPOTEK Mİ KOYULUYOR?”
Türk Şeker Kurumunun 2020 yılında Çarşamba Ovası ve bölge de Şeker Pancarı ekimi- alımı ve işletilmesi konusunda yaptığı ilk açıklamaların ardından ekim ile taçlandırılmış ancak Çarşamba Şeker Fabrikası yetkilileri tarafından yapılan son zamanlarda ki açıklamalar pancar üreticisi çiftçiler de endişe oluştururken akıllara ‘Çarşamba’nın geleceğine ipotek mi koyuluyor’ sorusunu akla getiriyor.
‘2020 YILINDA ÜRETİME GEÇECEK MÜJDESİ VERİLMİŞTİ’
Türk Şeker Kurumunun son 10 yılı aşkın süredir Çarşamba Şeker Fabrikası hakkında çeşitli bahaneler üretilerek satışına karar verilmesine neden olunmuş ve bu nedenle çeşitli Portföyler içine dahil edilerek ihaleye çıkartılmıştı. Her defasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına karar vermeyerek ihaleden çıkartılmış ve göreve getirilen son Türk Şeker Kurum Genel Müdürü’nün 2020 yılında Çarşamba Şeker Fabrikası şeker pancarı üretimi ve işletimine alınacak müjdeli haberi ile Çarşamba Ovasında ve çiftçilerinde heyecan oluşturmuştu.
‘150 BİN TON ŞEKER PANCARI EKİMİ OLURSA ÇALIŞACAK’
Bu nedenle Çarşamba Ovasını ikiye bölen bazı çevreler ova ve bölgede şeker pancarı ekilmemesi için uğraş verirken, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan olmak üzere çoğu çiftçiler şeker pancarı ekimi için mücadeleye başlamışlardı. Geçen sürede başta Çarşamba Belediye Başkanı Doğan olmak üzere Ramazan ayı boyunca köy köy dolaşılarak ekim için çaba gösterilmiş, desteklemekler konusunda bilgilendirilmeler yapılmıştı. Türk Şeker Kurumunun 150 bin tonluk şeker pancarı taahhütü ile dışarından da takviye yapılarak açılışın yapılacağı açıklanması ile birlikte fabrika da tadilat ve bakım çalışmalarına hız verilmişti.
‘HEDEF NEDEN ANİDEN KASTAMONU ŞEKER’E DÖNDÜ’
Ancak geçtiğimiz hafta içinde bazı çevrelerin bu yıl Çarşamba Şeker Fabrikasında kısmı deneme çalışması yapılacağı ancak Şeker Pancarlarının alınma garantisi verilmesine rağmen Şeker Fabrikasının Korona virüslü bir personel ile birlikte fabrika tadilat ve tamiratının yetiştirilemediğinden açılışının yapılamayacağı açıklandı. Yapılan açıklamalarda şeker pancarı alım garantisi olduğu ve alınan şeker pancarlarının Kastamonu Şeker Fabrikasına gönderileceği açıklanması ile birlikte Çarşambalı çiftçileri tedirgin ederek gelecek yıl ekim yapmama düşüncesine sevk ettikleri iddia ediliyor.
‘ARAZİNİN BAŞKASINA SATILABİLMESİ İÇİN MİYDİ HERŞEY’
Bu açıklamaların ardından bazı çevreler tarafından Çarşamba Şeker Fabrikasının gerçekte hiçbir zaman açılmayacağı sadece birilerinin arazi üzerinde ki düşünceleri nedeni ile bu girişimin yapıldığını ve gelecek yıl üretim ile fabrikanın çalışmasının imkansız olduğu Cumhurbaşkanına iletilerek Fabrikanın arazisi ile satışının tamamen gerçekleştirilmesi için çaba gösterildiği iddia edilmeye başladığı belirtiliyor.
Çarşamba, Bafra Ovası ile bölgede şeker pancarı ekiminin olmadığı ve ekilse dahi şeker oranı düşük maliyetini kurtarmıyor bahaneleri ile fabrikanın geleceğinin olmadığı Cumhurbaşkanına iletilerek fabrikanın satışı için mücadele edildiği iddiaları ayyuka çıkmaya başladı.
‘ÇİFTÇİLER; FABRİKAMIZ ÜZERİNDE OYUN OYNATMAMALIYIZ’
Çiftçiler ekim yaparken kendi ilçelerinde ve bölgelerinde hem ticaretin hem de işsizliğe çare bulunacağı sevinci ile pancar ekimine destek verdiklerini belirterek, “Yine birilerinin oyununa gelmek istemiyoruz. Şeker Fabrikamız da eğer ki deneme çalışması yapılabiliyorsa normal çalışmasında da sorun ve sıkıntı yok demektir. Bu fabrika ve arazisi üzerinde hayal kuranlar Çarşambanın geleceğine ipotek koyuyorlar. Çarşambalılar fabrikalarına sahip çıkmalı. Bu oyun devam ederse gelecek yıl hiç kimse şeker pancarı ekimi yapmayacak, bu nedenle fabrika daha kolay satılacaktır. Kendi bacası tüten fabrikamıza herkes sahip çıkmalı, üzerinde oyun oynatmamalıdır’ diyerek tepkilerini dile getiriyorlar.
HABER MERKEZİ