“Çarşamba’ya mal edilemez”

Çarşamba Eğitimini sürdüren Üniversite öğrencilerinin yaşadıkları sıkıtılar ile ilgili yaptığımız ‘Bu Ayıp Bizim’ başlığını taşıyan haberimizin ardından, Çarşambalı esnaf ve vatandaşlarımız da haber konusunda olumlu ya da olumsuz tepkilerini dile getirdil

 

Çarşamba Eğitimini sürdüren Üniversite öğrencilerinin yaşadıkları sıkıtılar ile ilgili yaptığımız ‘Bu Ayıp Bizim’ başlığını taşıyan haberimizin ardından, Çarşambalı esnaf ve vatandaşlarımız da haber konusunda olumlu ya da olumsuz tepkilerini dile getirdiler

Yaşanan gelişmeler karşısında öğrencilerin özellikle hedef tahtasına oturttukları esnaflarımız tarafsız ve objektif habercilik anlayışımız içerisinde cevaplar verdiler. Bu konuda onlar ne düşünüyor Çarşamba kamuoyu ile paylaşmak istedik. Bu konuda birçok farklı yorumla karşılaştığımız röportajlarımızda kimi esnaf öğrencilerin haklı olduğunu düşünürken, kimi esnaf ise öğrencilerin olayı çok abarttığını ve Çarşambanın adını lekelediğini söylüyor.

Bu konuda ilk olarak mikrofon uzattığımız Çarşamba esnaflarından Süleyman Gülaçtı, öğrencilerin sözlerini aşırı abartılı bulduğunu dile getirirken, “Öğrenci arkadaşlarımızın sözleri bizleri yaralamıştır. Her insanın iyisi kötüsü olabileceği gibi esnafında iyisi kötüsü, yaşadığımız ilçemizde de iyi ve kötü hatalı insanlar elbette ki vardır. Ama birkaç tane yaşanan olumsuz olayın tüm Çarşamba halkına mal edilmesi yanlıştır. Nasıl öğrencilerinde iyisi kötüsü varsa esnafın,  vatandaşında öyledir. Türkiye’nin her yerinde benzer olaylar yaşanır. Ama bu o topluma mal edilemez. Burada arkadaşlar bu şekilde bir tavırla bizleri kırmışlardır” diyerek konuya tepkisini dile getirdi.

Bu konuda öğrencilerin haklı olduğunu ve kalıcı bir çözüm bulmamız gerektiğini söyleyen esnaflardan  Harun Türkkaya ise bu konudaki görüşlerini şu şekilde dile getirdi. Türkkaya, “Bu gençler Türkiye çatısı altında yaşadıkları için bizim gençlerimiz. Bizim bu gençlere sahip çıkmamız gerekiyor. Burada yıllarca üniversite istedik. Buyurun açıldı üniversite ama gençlere sahip çıkmıyoruz şimdi. Burada yetkililere seslenmek istiyorum. Bizim bu gençlerin güvenliğini sağlamak zorundayız. Öğrencilerimiz farklı farklı illerden gelen farklı kültürlere sahip olan insanlar. Çarşamba’nın birçok güzelliği var ama biz o güzellikleri bu öğrencilere gösteremiyoruz. Bizim o insanlara Çarşambayı daha güzel anlatmak ve burayı onlara sevdirmek zorundayız. Ama sonuç olarak onlarında kültürel anlamda Çarşamba toplumuna ayak uydurmak zorunda olduğu noktalar var sonuç olarak burada onların yaşadıkları illere göre daha muhafazakâr bir yer” dedi.

Son olarak görüştüğümüz Çarşamba Yeşilırmak Dershanesi Müdürü Alaettin Sarı bu konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sarı, Hukuk Fakültesi öğrencilerinin dönem başında dershanelerine toplu halde başvurarak sınava yeniden girmek istediklerini bu konuda dershanelerinin kendilerine yardımcı olup olamayacağını sorduğunu belirtti. Sarı, öğrencilerin Çarşamba’da kalmalarının Çarşamba için çok önemli olduğunu ve bu sebepten kaynaklı öğrencilere bunu kabul edemeyeceğini söylediğini belirtti. Yapılan haberle ilgili olarak da Sarı yaptığı açıklamalarda, “Bu öğrencilerimiz sosyal etkinlikleri daha fazla olan bir okulda okumaları onların en doğal hakkı. Ama bir gerçeklikte var ki bir bölgede yeni bir üniversite açtığınız zaman bunların sıkıntılarının olacağı da doğaldır. Artı, arkadaşlarımız Pazar yerinde kendilerinde kız oldukları için para almadıklarını belirtmişler. Ben buna inanmıyorum. Zaten bizim esnafımızın yarısından çoğu bayanlardan oluşuyor. Öğrencilerimiz dönemin başında bizim dershanemize gelerek farklı bir üniversiteye gitmek için yeniden sınava girmek istediklerini belittiler ama ben onlara bakın burada bu üniversite yeni sizler ile gelişecek bu Çarşamba dedim. Çarşamba’da yıllar önce meslek yüksekokulu açıldı. Onlar gece okumalarına rağmen bu kadar sıkıntı olmamıştı. Ama bu olaylar sadece Çarşamba’da olmuyor. Yılbaşında İstanbul Taksim’de de bu tarz sorunlar oluyor orada da mı bu olayları yapanlar Çarşambalılar. Çarşamba bu kadar yobaz gerici bir yer değil. Çarşamba gayet sosyal bir yer. Ama sonuçta bir kültür uyuşmazlığı var. Öğrenci sayısının azlığı da bu konuda sorunlar çıkmasına neden oluyor” dedi.

Önümüzdeki günlerde konu ile ilgili vatandaşların ve resmi, siyasi ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerini sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

HABER – FOTO: Serkan KARAHAN

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Çarşamba Haber Haberleri