toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik hazırlanan Çatak Projesi kapsamında ki eğitimler sürdürülüyor
Çatak projesi çevre amaçlı tarım arazilerinin korunmasını sağlamak amacıyla Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen bir projenin amacı, toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik olarak yapılacak her türlü tedbiri kapsamaktadır. Çatak projesi alan bazlı bir proje olup seçilmiş köylerde belli alanlarda uygulanır. Kişi bazlı bir proje değildir ve desteklenen parsellerde 3 yıl süre ile uygulanmaya devam eder. Çatak projesi destekleme müracaatları 1 Mart – 30 Eylül tarihleri arasında ilçe müdürlüklerine yapılmaktadır.
Üreticiler, programa katılmak için ön başvuru formu ile ilçe müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir. Çatak projesi ilçemizde 3. Kategoride Organik Tarım uygulamaları kapsamında uygulanmaktadır. Üçüncü kategori aşağıdaki uygulamaları kapsamaktadır.
Üçüncü kategori: Aşağıda belirtilen çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalardan en az iki veya daha fazlasının tekniğine uygun bir şekilde tatbik edilmesi.
1) Su kullanımını asgariye indirecek uygun basınçlı sulama sistemlerinden birinin kullanılması,
2) Çevreye duyarlı bir şekilde kontrollü ilaç ve gübre kullanımı,
3) Organik tarım veya iyi tarım uygulamaları.
ÇATAK PROJESİNDE olan çiftçilerimiz proje süresi içerisinde her yıl arazilerinde toprak tahlili yaptırarak sonuçlarını ilçe müdürlüğünde bulunan dosyalarına eklemeleri gerekmektedir.
Konuyla ilgili açıklama yapan Çarşamba İlçe Gıda tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman, “İlçemizde ÇATAK projesine Samsun’un içme suyunun sağlandığı Çakmak Barajı Havzasında suya karışma riski olan ve tarımda kullanılan kimyasalların önüne geçmek amacıyla 2011 yılında 62 üretici ile 2000 dekar alanda başlanmıştır. Ağcagüney, Gökçeçakmak, Esençay, Esentepe, Deyincek, Kabaceviz, Güldere köylerinde uygulanan proje ile arazilerinde toprak koruyucu tedbir olarak hayvan gübresi veya yeşil gübreleme ile kontrollü ilaç gübre uygulamalarından en az 2 tanesini yapan üreticilerimize 270000 TL destek ödemesi yapılmıştır. 2012 yılında projeye Koldere, Ulupınar, Gülören köyleri de dahil edilerek 1300 dekar alan ilavesiyle devam edilmektedir. Çatak projesi ile baraj çevresinde 3300 dekarlık bir alan koruma altına alınmıştır. 2012 yılında Arazi kontrolleri ve çiftçi görüşmeleri devam etmektedir.” dedi.
Akman açıklamalarına şöyle devam etti. “Samsunda yaşayan 1 Milyon 200 bin insan bu içme suyunu kullandığı için Çakmak Barajın ve çevresinin korunmasının önemi bir kat daha artmaktadır. Baraj çevresinde tarımsal üretim alanlarında kullanılacak kimyasal gübre ve ilaçların artıkları doğal dengeyi bozması yanında yağmur, kar ve diğer etkenlerle içme suyuna karışma riskinden dolayı da Samsun’da yaşayan 1 Milyon 200 bin insanın sağlığını da tehdit etmektedir. Baraj havzasında üretim yapılan alanların korunması ve üreticilerin desteklenmesi bu bakımdan daha da önem kazanmaktadır. Baraj havzasında yürütülen ÇATAK PROJESİ ile suya karışma riski olan pestisit ve kimyasal gübre kalıntıları ile nitrat kalıntıları gibi birçok kirliliğe ve ileride hastalıklara neden olabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Amacımız ÇATAK PROJESİ ile içme amaçlı kullanılan baraj havzasında bulunan köylerde mevcut üretimi organik tarıma çevirerek, Samsun’un içme suyunun sağlandığı baraj suyunun kimyasal gübre ve ilaç kalıntılarıyla kirlenmesinin önüne geçilerek insan sağlığının korunmasıdır.
Haber: Nurhan Güzel- Kenan Gün