Bayraktar, Samsun'un Edirne'den sonra en çok çeltik üreten şehir olduğunu söyledi. Son 10 yılda çeltik ekim alanlarının yüzde 30,5, çeltik üretimi yüzde 38,3 oranında artış gösterdiğini ifade eden Bayraktar, 2005-2014 döneminde ekim alanları 850 bin dekardan 1 milyon 108 bin 844 dekara, üretim 600 bin tondan 830 bin tona çıktığını aktardı.
Bayraktar: "Dekar başına verim ise 706 kilogramdan 749 kilograma yükseldi. Üretim, 2011 ve 2013 yıllarında 900 bin tona, ekim alanı 2012 yılında 1 milyon 197 bin 247 dekara kadar ulaştı. Verim, 2011 yılında 905 kilograma kadar yükseldi. Üretim artışında ekim alanlarının yanında verim artışının da etkisi var. 2014 yılında 1,1 milyon dekar alanda toplam 830 bin ton çeltik üretimi yapıldı. Uygun tohumluk kullanımı verimi artırıyor. Dünyada çeltik üretimi yapan tüm ülkeler dikkate alındığında, Türkiye çeltik veriminde, Avustralya, Mısır, ABD, Uruguay ve Peru'dan sonra 6. sırada yer alıyor" dedi.
ÇELTİK ÜRETİMİNİN YÜZDE 92'Sİ 8 İLDE
Türkiye'de toplam 30 ilde, 1,1 milyon dekar alanda çeltik tarımı yapıldığını belirten Bayraktar, "Ekilen alan ve üretim bakımından ilk sırada Marmara Bölgesi yer alıyor. Ekim alanında bu bölgeyi, Karadeniz, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi takip ediyor. Üretilen çeltiğin yüzde 40'ı Edirne ilinde üretiliyor. Edirne'yi yüzde 13,6 ile Samsun, yüzde 11 ile Balıkesir, yüzde 10 ile Çanakkale, yüzde 7,3 ile Çorum, yüzde 3,8 ile Sinop, yüzde 3,2 ile Tekirdağ, yüzde 2,8 ile Kırklareli takip ediyor. Çeltik üretiminin yüzde 92'si 8 ilde üretiliyor" diye konuştu.