Toplumsal hayatın en önemli araçlarından biri olan cep telefonu kullanımındaki kaza riskine dikkat çekmek isteyen TOTBİD, "Hayata Değil Cep Telefonuna Ara Ver" sloganıyla hazırladığı kamu spotuyla bu hayati konuya kamuoyunun dikkatini çekmeyi hedefliyor.
TOTBİD Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Emel Gönen, teknolojinin gelişmesiyle birlikte son yıllarda en çok kullanılan iletişim aracının cep telefonu olduğunu kaydetti. Cep telefonunun hayatı kolaylaştırmasının yanında bir takım olumsuzlukları da beraberinde getirdiğini işaret eden Doç.Dr. Gönen, “Bugün yaşanan trafik kazanlarının en önemli nedeni cep telefonu kullanmaktır. Araç içerisinde cep telefonu kullanımı kaza riskini 4 kat arttırıyor. Hatta kimi yayınlarda 9 kat arttırdığına dair bilgilerde mevcuttur. Ve handsfree kullanımda kaza riskini azaltmıyor onlarda sizi kazaya sürüklüyor” dedi.
HAYATİ SLOGAN
Trafikte seyir halindeyken cep telefonunda mesaj ya da mail okumanın büyük tehlike oluşturduğuna değinen Doç. Dr. Gönen, “Trafik kazalarında kazaya maruz kalan kişilerin büyük çoğunluğu maalesef ilk kaza olduğu anda ölmektedir. Bunların hastaneye ulaşabilenlerin yüzde 30'u ise ilk gün kaybedilmektedir. Kalan hastaların ise yüzde 32'si ortopedi ve travmatolojiye başvurmaktadır. Ve bunların da yüzde 30 kadarı kalıcı sakatlıklara neden olan büyük kırıklarla bize başvurmaktadır. Bu amaçlarla biz TOTBİD olarak cep telefonu kullanımdan doğan kaza riskine dikkat çekmek amacıyla "Hayata değil cep telefonuna ara ver" sloganıyla cep telefonunun kaza riskini vurgulamayı amaçladık” ifadelerine yer verdi.
EN ÖNEMLİ NEDEN
Doç. Dr. Gönen, direksiyonda cep telefonu kullanımının alkol gibi dikkat dağınıklığına neden olduğunun atını çizerek, Türkiye'de 1 yılda gerçekleşen ortalama 569 bin 421 trafik kazasının yol açtığı yaklaşık 4 bin ölüm ve 124 bin 988 yaralanmanın sebeplerinden birinin araç sürerken telefonla konuşmak olduğunu kaydetti.