Cevizde yüzde 21 daha az kalori var

Cevizdeki kalori miktarının bilinenden yüzde 21 daha az olduğu ortaya çıktı

Journal of Nutrition Dergisinde yayınlanan araştırma, bir porsiyon (28.3 gr) cevizin 185 değil 146 kalori içerdiğini ortaya koyuyor.
Journal of Nutrition dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, cevizin ABD Tarım Bakanlığı(USDA) tarafından belirtilen mevcut düzeye göre yüzde 21 daha az kalori içerdiğini gösterdii. Araştırmanın sonuçları, bir porsiyon (1 oz. - 28.3 gr) cevizin 185 değil 146 kalori içerdiğini, bu rakamın da kabul edilen mevcut değerden 39 kalori daha düşük olduğunu gösteriyor. Araştırma, USDA Tarımsal Araştırma Hizmetleri, Araştırma Gözetim Fizyolojisti Dr. David J. Baerliderliğinde gerçekleştirildi.

Ceviz için kalori değeri, 19. yüzyılın sonlarına doğru geliştirilen vepek çok gıda için metabolikenerji miktarının veya vücutta kullanılabilecek enerji miktarının belirlenmesinde kullanılanAtwater faktörleri kullanılarak hesaplanıyor. Dr. Baer’in araştırması, cevizde bulunan metabolikenerji miktarının, Atwater faktörleriyle hesaplanan miktardan yüzde 21 daha az olduğunu gösteriyor.

Dr. Baer, araştırma sonuçlarının, ceviz tüketicilerinin tipik olarak neden kilo almadıklarını açıklamada yardımcı olacağını belirtiyor. Dahası, Dr. Baer’e göre kanser, kardiyovasküler ve bilişsel hastalıklar ile ilgili riskin azaltılması da dahil olmak üzere, ceviz tüketiminin sağlık üzerindeki olumlu faydaları dikkate alındığında;araştırma sonuçları,tüketicilerin cevizi günlük beslenmelerinin bir parçası haline getirmeleri halinde kaloriyle bağlantılı kaygılarının da ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.
Araştırma ekibi, çalışma kapsamında 18 sağlıklı yetişkini iki gruba ayırdı. Her grup, üç haftalık süreyle kontrollü Amerikan diyetini ve takiben yine 3 haftalık süreyle 1.5 porsiyon (42 gram)ceviz takviyeli kontrollü Amerikan diyetini uyguladı. Bireylerin toplam kalori seviyelerinin, her iki tedavi döneminde de tutarlı olduğu görüldü. Uygulanan diyetlerden, cevizden, dışkı ve idrardan örnekler toplanarak sabit hacim kalorimetresine (bomba kalorimetre) tabi tutuldu ve elde edilen veriler cevizdeki metabolikenerjinin hesaplanmasında kullanıldı.
Araştırma, cevizin kilo kontrolünde oynadığı faydalı rolü destekleyen çalışmalara önemli bir katkı sağlıyor. Uygun bir lif (ons başına 2 gr) ve protein (ons başına 4 gr) kaynağı olmasının yanı sıra, ceviz, kalp ve beyin sağlığı açısından fayda sağlayan bitki bazlı omega 3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit (ons başına 2.5 gr) için de önemli bir kaynak oluşturan tek kabuklu yemiş.

Yaşam tarzıyla ilişkili hastalıklarda (kalp rahatsızlıkları, diyabet ve obezite), risk faktörlerini azaltmak için kilo kontrolü önem kazanıyor. Obezite ve diyabet oranları tüm dünyada artış gösteriyor. Uluslararası Diyabet Birliğine göre dünya çapında 387 milyon kişide diyabet varken, Türkiye’de 2004 yılı itibariyle diyabetli hasta sayısı 7.2 milyon. Türkiye’de 2014 yılında diyabet nedeniyle ölenlerin sayısı ise 59,755. Yapılan çeşitli araştırmalara göre, düzenli olarak yapılan egzersizle birlikte bir miktar kilo kaybı,yetişkinlerde tip 2 diyabetriskini önleyebiliyor. Araştırma sonuçları cevizin günlük beslenme ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol oynayabileceğini ortaya koyuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri