“Çevreye duyarlılığı zirveye taşıyacağız”

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Samsun AB Bilgi Merkezi ve Avrupa İşletmeler Ağı işbirliği ile “Yeşil Dönüşüm, Sınırda Karbon Düzenlenmesi ve Sanayiye Etkisi” temalı “Sanayide Yeşil Zirve” etkinliği düzenlendi.

Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ise sanayide yeşil dönüşümün çevresel sürdürülebilirliği sağlamak ve iklim değişikliği ile mücadele etmek için hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Samsun TSO, oda çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Samsun AB Bilgi Merkezi ve Avrupa İşletmeler Ağı işbirliği ile kent ve bölge sanayisinin yeşil üretime geçiş sürecine ve iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sunmak hedefiyle, “Sanayide Yeşil Zirve” etkinliği düzenledi. Samsun TSO M. Riraf Hisarcıklıoğlu Toplantı Salonu’nda düzenlenen etkinlikte, kısa ve orta vadede karşılaşılacak çevresel ve ekonomik gerçekler hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla sınırda karbon düzenlemesi, sürdürülebilir iş modelleri, dönüşüm için finansal destekler, sekteröl uygulamalar gibi konular ele alındı.

Murzioğlu: “Çevreye dost çalışmaları destekliyoruz”
Sanayici, üretici, ihracatçı firmalarda farkındalık oluşturmak amacıyla “Yeşil Dönüşüm, Sınırda Karbon Düzenlenmesi ve Sanayiye Etkisi” temasıyla düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, sanayide yeşil dönüşümün çevresel sürdürülebilirliği sağlamak ve iklim değişikliği ile mücadele etmek için hayati bir öneme sahip olduğuna dikkati çekti. Sürdürülebilirlik konusunun sadece üyelerinin rekabet gücünü desteklemekle sınırlı olmadığını belirten Murzioğlu, “Sürdürülebilirlik; mevcut nesillerin ihtiyaçlarını karşılamak için kaynakları kullanırken gelecek nesillerin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmayı amaçlayan bir kavramdır. Yani konu; hem ekonomik, hem ekolojik, hem de sosyokültürel bağlamı olan bir husustur. Bugün gündemimize aldığımız sürdürülebilirlik kavramında kat edeceğimiz mesafe işletmelerimizin yaşam süresi konusunda belirleyici bir etkiye sahip olacaktır. Bu nedenle yeşil dönüşüm konusunu; yani doğal kaynakları daha verimli kullanarak; çevreye dost bir gelecek oluşturmak için yapılan çabaları içeren bu süreci çok önemsiyoruz” diye konuştu.



Murzioğlu: “Üyelerimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz”
Konuşmasında, oda olarak programlarını yaptıkları stratejik çalışmadan da bahseden Murzioğlu, “Oda olarak stratejik gördüğümüz üç başlığımız var. Birincisi tüm dünya için üretim anlayışıyla ihracat, ikincisi çağın gereği teknolojiyle entegrasyon yani dijital dönüşüm, üçüncü olarak da insan faaliyetlerinin çevresel etkilerini azaltmak, doğal kaynakları korumak ve iyi bir gelecek planlaması için yeşil dönüşüm. Bu üçü de birbiriyle bağlantılı, birbirini tamamlayan, bununla birlikte yatırım ve çaba isteyen konular. Güncellemeye, gelişmeye muktedir hususlar. Biz burada konunun taraflarını bir araya getirmek konusunda tekrarlayan bir şekilde programlar yapmaya, üyelerimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz. Bu hususta davetimize katılım gösteren kurumlarımızın kıymetli temsilcilerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Vali Tavlı: “Yeşil OSB anlayışına göre hareket ediyoruz”
Etkinlikte konuşan Samsun Valisi Orhan Tavlı ise Samsun’daki OSB’lerde standartları yakalamak için çeşitli çalışma yürüttüklerini belirterek, “30 yıl önce plansız bir şekilde fabrikalar yapılırken, 2000’li yıllardan sonra bugün daha planlı, sürdürülebilir, çevreyi ve yeşili koruyan bir kalkınma anlayışı dünyada olduğu gibi ülkemizde de yer buldu. Samsun’da 15 tane OSB’miz var. Bunların 7 tanesi faal, 10 tanesinde de bölge müdürü görevlendirilmiş durumda. Biz her ay 10 OSB Müdürlerimizle toplantı ve istişare yaparız. 7-8 ay önce ilk toplantımızda OSB Müdürlerimize verdiğimiz talimat şuydu; herkes Yeşil OSB anlayışına göre hareket edecek. OSB Müdürlerimiz bulundukları ilçelerin oda başkanlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, kamu kurum ve kuruluşlarıyla ve firmalarıyla beraber Allah’a çok şükür Yeşil OSB standartlarını yakalıyor. Hatta Havza OSB’de doğalgaz çalışması başladı. Bizim müteşebbisimiz en doğru yatırımı yapmak, en kaliteli ürünü üretmek üzere çalışıyor. Samsun özelinde baktığımızda bizim her konuda duyarlı insan kaynağımız var. Yatırım yaparken de çevreyi düşünen, insanı düşünen bir anlayışla hareket ediliyor. Bizde 7 tane faal OSB’nin olmasının da sebebi bu. Planlı kalkınmaya Samsun insanı diğer şehirlerden daha da açık ve yatkın. Bir taraftan da iki üniversitemiz var. Akademik dünyanın, bilim insanlarının hem akademik ve bilimsel görüşlerinden hem de tecrübelerinden istifade ediliyor” şeklinde konuştu.

Tavlı: “Çevreye duyarlılığı zirveye taşıyacağız”
Konuşmasında çevreyi korumak adına yürüttükleri çalışmalar hakkında da bilgi veren Vali Tavlı, şunları söyledi:
“Biliyorsunuz, 5 Haziran Dünya Çevre Günü. Sanayide Yeşil Zirve etkinliği için bu ayın seçilmiş olması da önemli. Biz de Ankara’da Samsun milletvekillerimizle, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürümüzle birlikte bu konuda istişareler yaptık. Ve Çevre Günü etkinlikleri 10 güne yayıldı. Bu konuda farkındalığı artırmak için arkadaşlarımız çalışma yaptılar. İl Müdürümüze ve buna katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara huzurunuzda teşekkür ediyoruz. İl Mahalli Çevre Kurulu’na da geçenlerde başkanlık yaptık. Orada yaptığımız istişareler sonucunda, burası madem bir tarım şehri; öncelikle zirai ambalaj ürünlerinin, gübre torbalarının bertaraf edilmesi kararı aldık. Tıbbi atıklardan evsel atıklara ve sanayideki atıklara kadar her konuda odaklanma noktasında kurumlara yürütücülük görevi vereceğiz. Diğer kurum ve kuruluşlar da paydaşı olacaklar. Yaklaşık 10 tane çevreyi ilgilendiren kurum tespit ediyor arkadaşlarımız. Haziran ayında başlayan bu çalışmayla beraber arkadaşlarımız 2025’in de hazırlığını yapacaklar. Her ay düzenli toplantı yapılacak ve 2025’e geldiğimizde gerek sanayide olsun gerek diğer sektörlerde olsun Samsun’da çevre konusunda olan duyarlılığın biraz daha zirveye doğru taşınması için el birliğiyle çalışacağız.”

Uzmanlar sunum yaptı
Açılış konuşmasının ardından dört farklı panel gerçekleştirildi. “Türkiye’de Döngüsel Ekonomiye Geçiş, Sürdürülebilirlik Kavramları ve Sanayiciye Etkileri” konulu birinci oturumda, TÜRKONFED Türk İş Dünyası Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Onur Ünlü ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Çevre Müdürü Mert Kuleoğlu söz aldı. İkinci oturuma uzaktan bağlantı ile katılan Ticaret Bakanlığı, Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü, AB Tek Pazar ve Yeşil Mutabakatı Daire Başkanı Gülizar Yavaş, “Sınırda Karbon Mekanizması ve Sanayiciye Getireceği Yasal Sorumluluklar” hakkında konuklarını bilgilendirdi. Üçüncü oturum ise, “Sanayide Yeşil Dönüşümün Finansmanı” başlığı altında düzenlendi. Bu oturumda ise Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sürdürülebilirlik ve Etki Lideri Seçil Kızılkaya Yıldız, Samsun KOSGEB Müdürü Nebahat Livaoğlu ile birlikte, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Yönetimi Müdürü Çağla Eker Altınkulp ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Yeşil Ekonomiye Geçiş Müdürü Elif Baknalı, uzaktan bağlantı ile katılarak konuşma yaptı. Son oturumda söz alan Shura Enerji Dönüşümü Merkezi Kıdemli Enerji Analisti Yael Taranto da “Sektörel Uygulamalar” başlığında sunum yaptı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri