16 Aralık 2015'de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğin ilk başvuru tarihi 16 Nisan'da başlıyor. Uygulamayı iple çeken vatandaşlar için ilk duyurusunu yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 16 Nisan'dan itibaren ilgili bankalarla (bankalar ve katılım bankaları) yönetmelik kapsamında yapacakları sözleşme ile başvuruda bulunabileceklerini belirtti. Katılımcıların 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapması gerekiyor. 18 yaşından küçük çocuklar için veli veya vasisi tarafından da hesap açılabilecek.
TEK HESAP SİSTEMİ
Kişi, birden fazla çeyiz hesabı açamayacak. Hesabı açan kişi bir defaya mahsus olmak üzere hesabına 15 bin TL'ye kadar para yatırabilecek. Katılımcıların aylık ödeme planını seçmesi halinde bir dönem içerisinde üç defadan fazla düzenli ödemeyi aksatmaması ve üç aylık ödeme planını seçmesi halinde bir dönem içerisinde bir defadan fazla düzenli ödemeyi aksatmaması gerekiyor.
DÜZENLİ ÖDEME
Çeyiz hesabına ödemeler aylık ya da 3 aylık şeklinde düzenli yapılacak. Düzenli aylık ödemelerin alt sınırı 100 TL, üst sınırı ise 1000 TL olacak. Devlet katkısı ödemesi evlilik tarihindeki birikim tutarının yüzde 20'sini ve azami 5 bin TL'yi geçmeyecek. Düzenli ödeme süresi 36 ila 47 ay olanlar için ödenek tutar 4 bin TL'yi; 48-59 ay arası olanlar için 4 bin 500 TL'yi; 60 ay ve üzeri olanlar için ise 5 bin TL'yi geçemeyecek. Çeyiz hesaplarının denetimi Hazine Kontrolörleri Kurulu tarafından yapılacak.
İLK PARA 2019'DA
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine konulan ödenekten karşılanacak olan çeyiz hesaplarına eklenen devlet katkısı, hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek. Çeyiz hesabından yararlanmak isteyen kişinin evlilik tarihinden önce asgari 3 yıl boyunca açılacak hesaba düzenli ödeme yapması gerekiyor. Para 3 yıl hesapta kaldıktan sonra devlet katkısı yatırılacak.