CHP’den Samsun Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planına Sert Eleştiri

CHP Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) Grup Başkan Vekili Dr. Atila Tekcan, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin 2025-2029 yıllarını kapsayan stratejik planına yönelik sert eleştirilerde bulundu.

15 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirilen SBB Ekim ayı kapanış toplantısında planın sunulmasının ardından konuşan Tekcan, stratejik planın belediyenin seçim vaatleriyle örtüşmediğini ve birçok önemli konunun plana dahil edilmediğini söyledi.


"Plan Rutin İşlerle Sınırlı, Heyecanı ve Ruhu Yok"
Dr. Atila Tekcan, stratejik planın hazırlanışı sırasında sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının görüşlerine başvurulmadığını, belediye başkanının seçim öncesi vaatlerinin ise plana yansıtılmadığını belirtti. Tekcan, "Bu stratejik plan, belediyenin rutin işlerini kapsıyor, ancak heyecanı ve ruhu yok. Belediyenin temel yükümlülüklerinin ötesine geçememiş bir planla karşı karşıyayız" dedi.


Gerçekleşme Oranlarındaki Düşüklük Popülist Harcamalara Bağlandı
Stratejik planın önceki yıllardaki gerçekleşme oranlarına da değinen Tekcan, özellikle 2020 ve 2024 yıllarındaki düşük gerçekleşme oranlarını eleştirdi. 2020'de %58, 2024'te ise %63 oranında gerçekleşme sağlandığını belirten Tekcan, bu durumun popülist seçim harcamalarından kaynaklandığını öne sürdü.


"Kadın ve Çocuklara Yönelik Şiddetle Mücadele Planda Yok"
Planın en büyük eksikliklerinden birinin kadın ve çocuklara yönelik şiddetin önlenmesine dair herhangi bir başlığın yer almaması olduğunu ifade eden Tekcan, "Bu konu sizin için bir anlam ifade etmiyor mu?" diye sordu.


Seçim Vaatleri Planda Yer Almıyor
Tekcan, SBB Başkanı'nın seçim döneminde verdiği birçok vaadin stratejik planda bulunmadığını dile getirdi. Batı ve Doğu Çevre Yolu, Atatürk Bulvarı yan yol düzenlemesi, otoparklar, turizm merkezleri gibi projelerin plana alınmadığını belirterek, "Seçim kitapçığında yer alan projeler neden stratejik planda yok? Bütçeniz mi yetmedi?" şeklinde eleştirilerde bulundu.


Belediye 12 Milyar TL Borç Altında
Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin mali durumu hakkında da sert eleştirilerde bulunan Tekcan, belediyenin şu an 12 milyar TL borç altında olduğunu ve her ay 300 milyon TL faiz ödemesi yapmak zorunda kaldığını ifade etti. Bu mali yükün belediyenin işleyişini olumsuz etkilediğini belirten Tekcan, stratejik planın mali disiplin sağlamadığını vurguladı.


Halkın Güveni Erozyona Uğramış
Yapılan anket çalışmalarında halkın belediyeye olan güveninin ciddi şekilde azaldığını vurgulayan Tekcan, ankete katılanların %17'sinin belediyeden umudunu kestiğini, %67’sinin kadın ve çocuklara yönelik hizmetleri yetersiz bulduğunu ifade etti. Ayrıca belediye çalışanlarının %0,51'inin kuruma aidiyet duygusunu kaybettiğini söyleyen Tekcan, bunun ciddi bir tehdit olduğunu belirtti.


"Samsun’un Misyonu ve Tarihi Kimliği Göz Ardı Edilmiş"
Tekcan, Samsun'un tarihi ve kültürel misyonunun planda yeterince yer almadığını savundu. Milli Mücadele'nin başladığı şehir olan Samsun’un bu kimliğinin planda eksik işlendiğini belirterek, "Samsun, tarihi boyunca Anadolu’ya açılan kapı, ticaretin merkezi olmuştur. Ancak bu vizyon stratejik planda yer almıyor" dedi.


Son olarak Tekcan, stratejik planın mevcut haliyle Samsun'un gelecek 5 yılına yeterli katkıyı sunamayacağını ifade ederek, planın gözden geçirilmesi ve belediyenin mali disiplin sağlaması gerektiğini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri