Dünyanın çikolata devi şirketlerinden Mars ve Barry Callebaut yetkilileri yaptığı açıklamada tüm dünyada çikolata tüketim hızının sürekli arttığını ve talebe karşılık vermekte zorlandıklarını ifade etti. Son 50 yılın en büyük çikolata kıtlığının yaşanabileceğini kaydeden çikolata üreticileri, 2020’de bu rakamın 1 milyon ton olabileceğini söyledi.
Özellikle Afrika’yı etkisi altına alan kurak iklim, özellikle dünya kakao üretiminin \%70’inden fazlasını karşılayan Fildişi Sahilleri ve Gana gibi ülkelerdeki üretimi olumsuz etkiledi. Yetkililer bunun yanı sıra topraklardaki çeşitli mantar hastalıkları da üretimi olumsuz etkileyen faktörlerden biri olduğunu söyledi.
Avrupa’nın yüksek miktarda çikolata tüketmesi ve içerisinde daha fazla kakao barındıran bitter çikolatanın popülerliğinin artması, çikolata üretim açığını arttıran diğer sebeplerden gösteriliyor. Bunun yanı sıra Çin’de de her yıl bir öncekine göre çikolata tüketiminin artması ve popülerleşmesi de bu durumu olumsuz etkiliyor.