2012-2013 Eğitim/Öğretim yılı 12 Eylül'de başlıyor. 4+4+4 Eğitim sistemiyle birlikte okula başlama yaşı 72 aydan 66 aya çekildi. Çocuğu 66 aylık veya 66 aydan büyük olmasına rağmen okula göndermek istemeyen ailelerden Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelere başvurup rapor alması istendi. Çocukların, zihnen-psikomotor gelişimi açısından okula başlama yaşının uygun olmadığı bilgisi yer alan bir rapor getirse de çocuk bu kez de anaokuluna kaydedilecek. Yani 66 ay ve üzerindeki çocuklar ya ilkokul 1. sınıfa ya anaokuluna zorunlu gidecek. Eğitimciler ise bu raporun hastaneler yerine çocuk gelişim uzmanları, anne-baba ve rehber öğretmen tarafından verilmesi gerektiğini savunuyor.
Eğitimciler konuyla ilgili yaptıkları değerlendirmede şunları söyledi:
"ÖĞRENCİ DOKTORA GİDECEĞİNE BİLİMSEL TESTE ALINSIN"
"Türkiye'de ilk kez okula başlama yaşıyla ilgili bilimsel bir araştırma yaptırdık. New York Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Selçuk Şirin ve ekibi hazırladı. Bu araştırma verilerine göre öğrencinin 60-66 ay arası okula başlayabilmesi için bilimsel bir test geliştirdik. Çocuğun akademik olarak okula hazır olup olmadığı test edilebiliyor. Yaş üzerinden okula hazır mı değil mi tartışması bana göre komik. Bazen 4.5 yaşındaki çocuk okula gider de? Bazen 12.5 yaşındaki bile gitmeyebilir. Toplum artık özellikle eğitimle ilgili birşey konuşulurken bilimsel verileri temel alması gerekir. Gidiyorsa neye dayanarak gidiyor? Gitmiyorsa neye dayanarak gitmiyor? Doktorlarla, çocuğun okula başlayıp başlayamamasının çok da alakalı olduğu kanaatinde değilim. Gelişim analizcileri incelemelidir. Çocuk doktorlarının vereceği raporun bilimsel temeli olacağını sanmıyorum. Bu durum doktorlarımız için de büyük bir sıkıntı getirecektir. Çocuğunu okula göndermeyen velinin doktordan, 'Bana da böyle rapor verirmisin' diye taleplerde bulunduğu lafları ortalıkta dolaşmaya başladı."
"ÇOCUKLA 24 SAAT ZAMAN GEÇİREN ANNE-BABAYA DA FİKRİ SORULSUN"
Türk Eğitim Sen ve Kamusen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "66 aylık olan çocuğunun ilkokul 1. sınıfta sıkıntı yaşayacağını düşünen tüm anne babalarımız mutlaka doktor raporu için gayret sarfetmeli. Bunu önemsemeyip çocuğunu okula başlatan aileleri, önümüzdeki yıllarda çok daha önemli sıkıntılar bekliyor. Ciddi sorunlar yaşayacaklardır. Anne-babalar mevcut düzenlemeye göre çocuklarını devlet okullarındaki bir psikologa götürerek okula gidip-gitmemesi konusunda bir rapor alması gerekiyor. Bakanlığın raporun hastanelerden alınma zorunluluğu getirmesini doğru bulmuyorum. Bize göre bu iş şöyle olmalı. Bir çocukla 24 saat vakit geçiren anne-baba mı yoksa 5-10 dakika muayene eden doktor mu çocuğu dahi iyi tanıyabilir. Bu tartışılmalı ve rapor dayatmasından vazgeçilmelidir. Anne-baba, çocuk gelişimi uzmanı olan ve psikoloji eğitimi alan rehber öğretmenler ile tecrübeli sınıf öğretmenlerinden bir heyet oluşturulmalıdır. Anne-baba ya da biri fikrini sormalıdır? Mevcut durumda hem doktorlarımız hem anne-baba eziyet çekecek. Ama aileler bu raporu aldıklarında özellikle de yakın çevrelerinden sanki, çocuklarına kendi elleriyle 'ruh sağlığı bozuk raporu' almış gibi tepki görecekler. Oysa bahsedilen rapor aslında çocuğun psiko-motor gelişmeleriyle yani parmak kaslarının, kas-sinir koordinasyonu ve algısıyla ilgili. 66 aylık çocuktan zaten alim olması beklenmiyor ama bu raporun içeriği de doğru düzgün anlatılmıyor"