OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk-Kalp Damar Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil, doğumsal kalp hastalıklarının çocuklarda çok önemli sağlık sorunlarından olduğunu söyledi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Keçeligil, “Bir ailenin çocukta bazı dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Bu çocuk normal büyüme ve gelişme gösterebiliyor mu? Bu önemlidir bu rahatsızlıkların önemli birçoğunda büyüme ve gelişme geriliği olur. Bir morarma olabilir. Atar damar sisteminde dolaşan kan düşük oksijen satürasyonu taşır. Bundan dolayı vücutta yaygın görünen morarma olay görünür. Bebekte morarma gören ailenin uyanık olması gerekir. Yürümeye başlanıncaya kadar da bu fark edilmez ise çocuk yürümeye ve oynamaya başladığı zaman dikkat edilmesi gerekenlerden birisi oynarken benzer hareketleri yapabiliyor mu? Doğumsal kalp rahatsızlığı varsa eğer çocuk diğer çocuklar gibi bir yerde çömelir yorulur. Ya da morarmaya başlar. Buradan anlaşılmalıdır ki bu çocukta doğumsal bir kalp rahatsızlığı olabilir” dedi.
SESSİZ SEYREDEN KALP HASTALIKLARI
Dikkat edilmesine rağmen bazı sessiz seyreden doğumsal kalp hastalıklarının da olduğunu söyleyen Prof. Dr. Keçeligil, “Dikkat edilmesine rağmen bazı daha sessiz seyreden doğumsal kalp hastalıkları da vardır. Onlarda teşhis ancak okul çağlarında konulabilir. Düzgün muayene edilemeyen çocuklar ancak okula geldiklerinde okula gelip bir hekim baktığında bir üfürümün duyulması ya da çocuğun gelişme zayıflığını görülmesi gibi durumlar da teşhis olabilir. Morarması olan çocuklarda çomak parmak dediğimiz el parmaklarında, az olasılıkla da ayak parmaklarında görülen ‘çomak parmak deformesi’ vardır. Parmakların bulunduğu kısımlar şişkin ve tümsekli bir hale gelmiştir. Bu durum doğumsal kalp rahatsızlıkları için bir teşhisidir. Biraz çocuğuna dikkat eden anne ve baba bunları çok rahat fark edebilir” diye konuştu.
TEDAVİSİ MÜMKÜN
Doğumsal kalp hastalıklarının tedavileri konusunda birçok gelişme olduğunu ifade eden Prof. Dr. Keçeligil, “Doğumsal kalp hastalıklarının tedavileri konularında gelişmeler çok oldu. Teknoloji geliştikçe bu konuda teşhis erken olmaya başladı ve tedavileri farklı yollarla gerçekleştirilebiliyor. Çocuk kalp hastalıkları konusunda günümüzde ki tedaviler son derece etkilidir. Çocukların hemen hemen tamamında düzeltme gerçekleştirilebiliyor. Erişkinde uygulanan cerrahi girişimlerin büyük kısmı tam düzeltici yöntemler değildir. Çocuklardaki cerrahi girişimlerin bir kısmı tam düzeltici yöntemlerdir. Yani çocuk bir kez ameliyata oldukta sonra hayatı boyunca normal bir insan gibi hayatını sürdürür. Doğumsal kalp hastalıklarıyla doğan çocuk tamamen doğal hale döner ve uzun bir yaşam sağlar” şeklinde konuştu.