Her Ramazan ayı beni çocukluğuma götürür.. çünkü o yıllar komşuluklar dostluklar bir başkaydı.. insanlar birbirini tanır büyüğün küçüğe sevgisi küçüğünde büyüğüne saygısıyla geçen çocukluk yıllarımı özlemle anarken gözlerim doluyor. Teknoloji bu kadar gelişmiş değildi.. aynı sofrada yemek yemenin ve safraya bir tabak fazla konurdu belki bir tanrı misafiri gelir diye..
Ramazan hazırlıkları ramazan başlamadan önce on beş yirmi gün önceden başlardı.. müsait olan evimizin bahçesinde komşularımız toplanır hamurlar yoğrulur ateş yakılır iftarlık ve sahurluk makarnalar kesilir tatlılık için yufkalar pişirilirdir.. imece usulü bu hazırlıklar gecenin geç saatlerine kadar günlerce sürerdi..
Marketlerin ve devasa alışveriş merkezlerinin olmadığı ve özlediklerimden biriside çocukluğumun mahalle bakkalından içeri girdiğimde kendine has o kuyu o güzelliği şimdilerde görmek bile hayal olmaktan çıktı.. Ramazanlık ihtiyaçlarımızı mahalle Bakkallarından veya bu aya özgü gıda maddelerinin toptan alınması anlamına gelen, “Ramazan masrafı görmek” geleneği bugün Anadolu’nun pek çok köşesinde devam ediyor.
İftara gidilecekse haber vermeden iftar saatinde çat kapı gidilir. İşte bu yüzden kurulan her iftar sofrasına fazladan bir tabak fazla konulur Allah ne verdiyse sofraya getirilir hep birlikte oruç açmanın mutluluğu ile topluca kılınan akşam namazından sonra keyifle yudumlanan çay sonrası yenilenen abdest ile birlikte kılınacak ter hafi namazı için caminin yolu tutulurdu.
Ramazan ayı 11 Mart 2024 pazartesi günü başlayacak. Değerli okurlarım yazımı bu hailse noktalıyorum, ‘´Kimi İman ederek yani inanarak sevabını Allah´tan umarak Ramazan orucunu tutarsa Allah (c.c.) onun önceki günahlarını affeder´´ Buhari Hadis 6. Yüce Rabbimiz cümlemizin ramazanını mübarek eylesin…