Çarşamba Tıp Merkezi Kardiyoloji Uzm. Dr. Gürkan Dinler, Sigara yalnızca kalp damarlarını değil, tüm organların damarlarına şiddetle zarar verir. Birçok kanser türünün ortaya çık¬ma riskini 20-30 kat artırır. Sigara dumanıyla birlikte vücuda binlerce zehirli madde (nikotin, arsenik, amonyak, siyanür, benzopiren vs.) girer diyerek şöyle devam etti. Dinler, “Sigara, damar sertliğinin temel nedenlerinden biridir. Kalp hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin yaklaşık % 30 ‘u sigara kaynaklıdır. Günde bir paket sigara içen kişi, hiç sigara içmeyen kişiden 2 kat daha fazla kalp krizi geçirme riskine sahiptir. Sigara sadece içenleri değil aynı zamanda sigara dumanına maruz kalanları da (özellikle çocuklar) aynı riskler altına almakta ve aynı hastalık tehlikeleriyle karşı karşıya bırakmaktadır”.
Sigaranın içerdiği nikotin ve katranın kalp damarlarında tıkanmaya ve kalp kasını zehirlemesi neticesinde kalp yetersizliğine neden olmasının yanı sıra ; Beyinde felç, ileri yaşta bunama (Alzheimer) görülür. Her nefeste 50 bin hücrenin ölümüne sebep olur diyen Dinler sigaranın zararlarını şöyle sıraladı:
- Gözlerde katarakt ve ileri yaşta körlük meydana gelir.
- Burunda koku alma duygusu azalır.
- Akciğerlerde kanser, bronşit ve gibi rahatsızlıklar meydana gelir.
- Mide ve yemek borusunda karama, ülser ve kanser oluşumu fazlalaşır.
- Pankreas kanseri riski artar.
- Rahim ve yumurtalıkta kısırlık, çocuk düşürme, sakat ve eksik doğum, erken menopoz, rahim kanseri gibi tehlikeler oluşur.
- Testisler ve cinsel organlarda iktidarsızlık, ereksiyonda azalma, döllenme yetersizliği, kalıtımsal bozukluklar meydana gelir.
- İdrar kesesinde mesane kanseri meydana gelir.
- Ellerde, parmaklarda sararma, tırnaklarda, zayıflama görülür.
- Kemik ve iskeletlerde kemik erimesi meydana gelir.
- Kol ve bacak damarlarında çeşitli hastalıklar oluşur.
- Kılcal damarlar, el ve ayaklardan başlayarak, kol ve bacaklara kadar tıkanıp bu organların kesilmesine (Burger hastalığı) kadar varan hastalıklar oluşur.
Dinler, “Sigarayı bırakan kişilerin her şeyden önce yaşam süreleri uzar, yaşam kalitesi artar, yukarıda sayılan hastalıklara yakalanma riskleri azalır. Sigarayı bırakan kişilerde yukarıdaki hastalıklara yakalanma riskinin azalıp normal kişilerle aynı olması 4-7 yıl sürer. Sigarayı bırakmanın hissettirdiği boşluk duy¬gusu ve tatmin eksikliğini gidermek için bir şey¬ler yemek bir kötü alışkanlığın yerine başka bir kötü alışkanlığın gelmesidir. Bunun yerine dü¬zenli egzersiz yapılması son derece uygun bir çö¬züm olur. Çünkü yeterli miktar ve sürede egzersiz hem sigara ya da yemek yemenin sağladığı tatmin benzer bir tatmin duygusu, psikolojik rahatlık verir hem de sigaradan sonra kilo artışının kont¬rolünde yardımcı olur” açıklamalarında bulundu.
Haber Merkezi
Çözüm değil, derdin kendisidir
Atasam Sağlık Grubu’nun Atasam Çarşamba Tıp Merkezi doktorlarından Kardiyoloji Uzm. Dr.Gürkan Dinler 1-7 Mart Yeşilay Haftası sebebi ile sigaranın sağlığa zararları konusunda önemli açıklamalarda bulundu