Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa; Samsun Valisi Osman Kaymak, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, dekanlar, yüksekokul ve meslek yüksekokul müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“İstiklal Marşı, milletimizin varlık ve özgürlük sevdasının anlatıldığı bir destandır”
Konferansın selamlama konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ”Böyle anlamlı bir günde bir araya gelmenin heyecanını ve gururunu yaşıyoruz. Çünkü İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy’un kalemine yansıyan ortak hatıramız ve hafızamızdır.” dedi.
İstiklal Marşının, 1911 Trablusgarb Savaşı’ndan başlayıp Kurtuluş Savaşı’na kadar devam eden sürecin canlı bir hatırası olduğunu vurgulayan Rektör Sait Bilgiç şöyle devam etti: “Ayrıca İstiklal Marşı, milletimizin varlık ve özgürlük sevdasının anlatıldığı bir destandır. Bu destan, binlerce yıllık Türk tarihini en öz biçimiyle 10 kıtaya sığdırmıştır. Bu destan, Türk milletinin inancının, azminin, gücünün, toplumsal değerlerinin bir belgesi ve kurtuluş mücadelesi veren milletimizin içinde bulunduğu felaketli durumun en acı aynasıdır. Bir yandan da bu ölümsüz eser, geleceğe ümitle bakmayı sağlayan bir iman ve güç kaynağıdır.”
Türk milletinin diğer destanları ve kahramanlık hikâyeleri gibi, İstiklal Marşının da Türk milletini yeniden var edecek mucizevi bir güce sahip olduğunu ifade eden Rektör Bilgiç “Bu ölümsüz eser, Milli Mücadelenin en zor günlerinde milletimizin duygularına tercüman olmuş, milletimize umut vermiş, yol gösterici olmuştur. Bayrak, vatan, şehadet gibi Türk milletinin en kutsal saydığı değerler, İstiklal Marşında dile getirilir. Türk Milleti yüzyıllardır kutsal saydığı bu değerler için mücadele etmektedir. Bulunduğu coğrafya ve tarihsel misyonu sebebiyle de mücadele etmeye devam edecektir. Bu vesileyle yazdığı ölümsüz eserler ve Milli Mücadeleye katkısı sebebiyle Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyorum.” diye konuştu.
“Özgür ve rahat yaşamamız için mücadele veren Mehmetçiklerimize selam olsun”
Samsun’da ve OMÜ’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ise “Cumhuriyetimizin kurucusu ve İstiklal Savaşımızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kurtuluşun meşalesini buradan yakıyor ve ilk adımını buradan atıyor. Bu vesile ile şu an Gabar’da, Cudi’de, Irak, Suriye ve Libya’da sınırlarımızı korumak, özgür ve rahat yaşamamız için mücadele veren Mehmetçiklerimize selam olsun, Allah onları korusun. Şehitlerimize rahmet, gazilerimize şifa olsun ve Allah büyük Türk milletini korusun, yüceltsin.” dedi.
Marşımızın kabulünün 99. Yıldönümünde, onu milletimize armağan eden Mehmet Akif Ersoy’un kişiliğinin ve eserlerinin iyi anlaşılması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu “Çünkü günümüzde onun gibi rol modellere ihtiyacımız var. Şiirlerinden de anladığımız gibi tevazunun timsali olarak nitelendirilebilecek bir insandı. Oysa bugün onu sadece Türk milleti değil, ümmetin her bir ferdi hatırlıyor ve bugün burada olduğu gibi rahmetle anıyor.” diye konuştu.