Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan depremzedelere müjde

Gaziantep’te STK’lar ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, depremzedeler için yapılan konutlar ve geçici barınma alanları ile ilgili müjdeler vererek, “Gaziantep’te, yöresel mimariye uygun, zemin artı 3-4 katı geçmeyecek 41 bin 922 a

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Gaziantep’e gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Şahinbey Belediyesinin ev sahipliğinde STK’lar ile bir araya geldi. Programda depremzedeler için yapılan konut çalışmalarının son durumu değerlendirilirken Gaziantep’in ekonomik anlamda ve deprem süreciyle örnek şehir olduğu vurgulandı.

“Gaziantep dirayetiyle Türkiye’ye örnek olmuştur”

Gaziantep’in deprem sürecinde diğer şehirlere örnek olduğunu söyleyerek, yapımı tamamlanan 19 konteyner kentte kart sistemine geçileceğini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “6 Şubat’ta yaşanan asrın felaketi olarak nitelendirilen deprem hadisesinde de Gaziantep yine dirayetiyle Türkiye’ye örnek olmuştur. İstiklale olan bağlılığıyla milli mücadele döneminde tüm yurda umut aşıladığı gibi, depremin acılarına karşı sapasağlam durmuş, en hızlı şekilde yeniden ayağa kalkma çabalarıyla örnek teşkil etmiştir. 11 ilimizi, 14 milyon insanımız etkileyen çok büyük bir afet yaşadık. Yeni dönemde 3 öncelik var, kalıcı konut inşası, alt yapı hasarları tamir etmek, ekonomik ve sosyal hayatı ihya etmek, geliştirmek. Şuanda Gaziantep’te 19 konteyner kent 19 bin 673 konteyner kurulumunu gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Kurulumu tamamlanan konteynerlerde kart sistemine geçileceğini ve hanelerin kendi yemeklerini hazırlamalarının mümkün olacağı bilgisini aldık. Geçici barınma imkanları da bu şekilde devamlı iyileştirilerek vatandaşımızın hizmetine sunulacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Gaziantep’te 41 bin 922 adet konut ve köy evi yapmayı planlıyoruz”

Gaziantep genelinde 41 bin 922 adet konut ve köy evi yapmayı planladıklarını ve etap etap teslim edileceğini aktaran Yılmaz, “En doğru, en sağlam zemine ve o zemine göre yapılaşmayı seçerek, yöresel mimariye uygun, zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlarımızın inşa sürecini başlattık. Deprem afeti çerçevesinde Gaziantep ilinde 29 bin 315 konut, 12 bin 607 köy evi olmak üzere toplamda 41 bin 922 adet konut ve köy evi yapmayı planlıyoruz. Deprem sonrası yapılan çalışmalar çerçevesinde Gaziantep ilinde 19 bin 281 konut, 4 bin 707 köy evi ve 989 ahır olmak üzere toplam 24 bin 77 adet bağımsız birimin ihalesi yapılmış durumda. Altyapı, üstyapı ve şehircilik hizmetleri çerçevesinde İLBANK eliyle 8 milyar 342 milyon 668 bin lira değerinde 98 adet projeyi tamamlamış bulunuyoruz. Aynı şekilde, köy evlerinin de teslimleri etap etap devam edecek. Şehirlerimizin ihyasında her adımımızı o şehrin kültürüne, sanatına, tarihi dokusuna, sosyolojisine ve demografisine göre atıyoruz. Nasıl son 20 yılda Cumhurbaşkanımız liderliğinde bir asırlık yatırım yaptıysak, 1 milyon 180 bin konutumuzu TOKİ’miz ile inşa edip 3,3 milyon konutumuzu vatandaşlarımıza teslim ettiysek aynı anlayışla 11 ilimiz için çalışacağız. Afetin yaralarını hızla sardığımız gibi binaları da hızla teslim edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

"Afetzede üreticimizin yükünü almaya gayret ediyoruz”

İş insanlarına yönelik deprem bölgesinde kısa çalışma ödeneği verilmesi ve afet bölgesinde yatırım teşvik belgelerinin süresinin 3 yıl uzatılması için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Yılmaz, “Gaziantep ilimizde AFAD tarafından ev sahibi ve kiracıya kira yardımı, taşınma yardımı, destek ödemesi ve diğer ödemeler olmak üzere toplam 4 milyar 504 milyon lirayı bulmuş bir nakdi yardıma karşılık geliyor. İş insanlarına yönelik deprem bölgesinde kısa çalışma ödeneği verilmesi, afet bölgesinde yatırım teşvik belgelerinin süresinin 3 yıl uzatılması ve cazibe merkezleri programına dahil edilmesine kadar afetzede üreticimizin yükünü almaya gayret ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Ekonomik hayatın canlanması için de üzerimize düşeni yapmayı sürdüreceğiz”

Gaziantep’in sanayi ve marka kenti olduğunu aktararak, hedeflerinin ekonomik hayatın eskisinden çok daha güçlü hale getirilmesi olduğunu ifade eden Yılmaz, “Altyapı olmadan yatırım ve üretim olmayacağını, bunlar gerçekleşmeden istihdam bilinciyle ekonomik hayatın canlanması için de üzerimize düşeni yapmayı sürdüreceğiz. Biliyorsunuz şuan çoğu bölgemizde çarşılar ve İslâhiye’de olduğu gibi ticaret merkezleri kurduk. Bu merkezler sayesinde iş insanlarımız ekonomik üretkenliğe kaldığı yerden devam ediyor. Yem desteğinden telef olan hayvanların yerine yenilerinin teminine kadar her konuda çiftçilerimizin yanındayız. Deprem bölgesinde özellikle Gaziantep gibi üretimin, sanayinin, ticaretin marka şehrinde olmazsa olmazımız ekonomik hayatın eskisinden çok daha güçlü hale getirilmesidir. Cumhurbaşkanımız liderliğinde üzerimize düşen ne varsa yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz.” diye konuştu.

Düzenlenen STK toplantısına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra AK Parti Grup Başkanvekili Adulhamit Gül, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Bünyamin Bozgeyik, Derya Bakbak, Mehmet Eyup Özkeçeci, Mesut Bozatlı, İrfan Çelikaslan, AK Parti Gaziantep İl Başkanı Murat Çetin, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ile kent protokolü katıldı.

AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri