Deri Montlar, taklit ürünlere direniyor!

Özellikle Çin pazarından ülkemize giren taklit ürünler, kıyafet sektöründe ağır etkiler bırakıyor. Kaliteli ürünlere nazaran ucuz olması sebebiyle tercih edilen taklit ürünler, esnafı zor durumda bırakıyor.

Samsun'da İlkadım ilçesinde 35 yıldır deri mont ve ceket satışı yapan Ali Gürsoy, Çin pazarının dünya genelindeki etkisi ve taklit ürünlerin artması nedeniyle işlerinin neredeyse durma noktasına geldiğini belirtti. Deri mont ve ceket satışı yapan Ali Gürsoy, deri giyim sektörünün zorlu bir süreçten geçtiğini belirtti. Gürsoy, geçmişte Rus turistlerin yoğun ilgisini çeken ürünlerinin, Çin pazarından gelen taklit mallar nedeniyle darbe aldığını ifade etti. Taklit ürünlerin kısa ömürlü olduğunu vurgulayan esnaf, ekonomik nedenlerden dolayı emeklilerin orijinal ürünlere yönelmediğini, gençlerin ise marka tutkusundan dolayı hakiki deriyi tercih etmediğini dile getirdi.

Deri ustası, sektörde çırak yetişmediğini ve dericilik mesleğinin zahmetli olmasına rağmen hak ettiği değeri görmediğini söyledi. Ayrıca zincir marketlerin yiyecek dışında çeşitli ürünler satmasının küçük esnafı olumsuz etkilediğini belirten Gürsoy, bu durumun işlerini daha da zorlaştırdığını ekledi.

“Çin'den gelen ürünler bizi çok etkiledi”

35 yıldır deri mont ve ceket satışı yapan Ali Gürsoy, "35 senedir dericilik işi yapıyorum. İlk başlarda Ruslara yönelik çalışıyordum. Yoğun şekilde Samsun'a gelen turistlerin uğrak noktasıydım. 2000 yılından sonra Rus turistler azaldı ve yerli vatandaşa hitap etmeye başladık. Bu da dalgalı geçti. Sonra kampanya başlattık ve idare ettik. 2015 yılından sonra iş olmadı, biz de farklı ürünler satmaya başladık. Deri ceket satışını doğru dürüst rayına oturtamadık. Bunun sebeplerine bakmak gerekirse, Çin'den gelen ürünler bizi çok etkiledi. Oradan taklit ürünler çıkıyor ve bizim orijinal deri ceket satışlarımızı etkiliyor. Rusya'yı da bitirdi. Rusya'dan gelen müşteriler artık sadece bakıyor, ama almıyor. Neden almıyor? Çünkü Çinliler ve Çin pazarı taklit ürünlerini yapıyorlar.” İfadelerini kullandı.

Ali Gürsoy, “Vatandaş derinin değerini anlamıyor, kıymetini bilmiyor. Deri giymemiş insanlar deriyle naylonu ayırt edemiyor. Vatandaş aynı fiyata markalı naylon montları alıyor ama gelip hakiki deri monta aynı parayı veremiyor. Bir de taksitle almak isteyenler oluyor, ama bu da satışta karşımıza engel çıkarıyor. Emekliler heves ediyor, alamıyor. Gençlere ise deri ceket pahalı geliyor; bu yüzden taklit ürüne yöneliyorlar. Taklit ürünü uzun süre giyemezsin; adam bir sene giyer, sonra çöpe atar. Taklit ürünü herkes anlayamaz, bazıları yakarak anlamaya çalışır. Hakiki deriyi tuttuğun zaman yumuşaktır, doğallığı vardır.”

“Bu konuda yanlış politikalar var”

Deri ceket yapımının çok zahmetli olmasına rağmen kıymet görmediğini belirten Ali Gürsoy, “Artık, çırak yetişmiyor. Deri Sektörü gençlerin ilgi alanı dışında kaldı. Bu deri işi turistlikti, o da bitti. Yazın işlerimiz tamamen durgun. Çok çeşitli montlar çıktı, milletin kafası karıştı. Deri kumaş nefes alır, terletmez. Deri ceket yapımı çok zahmetli ama kıymeti bilinmiyor. Hem hakiki deri sağlıklı oluyor. Marka tutkusu ve taksitli ürünlerde sağlanan kolaylıklar bazı yerlerde etkili oluyor. Ancak AVM ve zincir marketlerden dolayı küçük esnafçılık bitti. Toptan alıp ucuza satıyorlar. Zincir marketler deri mont satarsa biz iş yapamayız. Hükümetin de bu konuda yanlış politikaları var. Zincir marketler, yiyecek dışında her şeyi satıyor. Hal böyle olunca küçük esnaf eziliyor." Dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri