Dış kulak yolu iltihabı tatilinizi kabusa çevirmesin!

Havaların sıcak ve rutubetin fazla olduğu bölgelerde sık görülen dış kulak iltihabına karşı uyarılarda bulundu

Kulak Burun Boğaz Baş Boyun ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Remzi Tınazlı, özellikle hijyeni iyi olmayan havuz ve deniz suları ile temas durumunda, bakterilerin bazen de mantarların kulak yolunda iltihaba neden olabileceğini İfade etti.

Dış kulak iltihabının hastalarda şiddetli ağrı, dış kulak yolu daralmasına bağlı olarak işitmede azalma, kulak akıntısı ve bazen de ateş ile kendini gösterdiğini söyleyen Kulak Burun Boğaz Baş Boyun ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Remzi Tınazlı, erken dönemde tedavi edilmeyen dış kulak yolu iltihabında, enfeksiyonun, vücudun diğer bölgelerine yayılabileceğini kaydederek önemli uyarılarda bulundu.

“Dış kulak yolu cildi, yapısı itibarıyla vücudumuzu mikroplardan koruyucu özelliktedir”

Dış kulak yolu cildinin, dış kulak yolunu iltihaplanmalara karşı koruyucu özelliklere sahip olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Remzi Tınazlı şunları kaydetti;

“Dış kulak yolu 2,5cm uzunluğunda, deri ile kaplı, kıkırdak ve kemik iskelete sahip, ucunda kulak zarının olduğu bir mağara gibidir. Dış kulak yolunun örtüsünü oluşturan cildimiz ise vücudumuzu mikroplardan koruyucu özelliklere sahiptir. Asidik yapıda olan cildimizin, bariyer görevi üstlenerek, mikropların üremesini ve yaşamasını engellemek gibi fonksiyonları vardır. Ayrıca dış kulak yolunda üretilen ve serümen adı verilen kulak kiri de içerdiği lizozim ve asidik yapısı ile mikropların (mantarlar ve bakteriler) gelişmesini engeller özelliktedir. Kulak yolu girişinde bulunan kıllarla birlikte yapışkan ve yağlı olan kulak kiri, dışarıdan gelebilecek toz, canlı böcek veya diğer yabancı cisimleri engeller niteliktedir. Bu özelliklerin olumsuz etkilendiği durumlarda ise dış kulak yolu iltihaplanmaları kaçınılmazdır.”

“Dış kulak yolu iltihabı vakaları özellikle yaz mevsiminde artış gösteriyor”

Orta kulak iltihabından farklı olarak, dış kulak yolu iltihabının, dış kulak yolunu döşeyen deri ve kulak zarı dış yüzeyinin iltihabı olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Tınazlı, dış kulak yolunun sıcak ve nemli bir alana sahip olması nedeniyle mikrop üreme oranında artışa, bunun da hastalığa yol açtığını, en sık bakteri veya mantar enfeksiyonu sonucu gelişen dış kulak yolu iltihabının bazen de alerjik veya dermatolojik nedenler kaynaklı olduğuna dikkat çekti.

“Dış kulak yolu iltihabı yılın her mevsiminde oluşabilmesine rağmen genellikle yaz aylarında görülmektedir.” diyen Tınazlı, havuz veya denizde yüzme veya sık sık duş alma nedeni ile kulak yoluna giren fazla suyun, kulak yolunun hemen girişindeki ter ve yağ bezlerinden salgılanan ve kulak kiri olarak bilinen koruyucu mumun yok edilmesine yol açabildiğine, bunun da kulak kirinin koruyucu etkisini ortadan kaldırabildiğine dikkat çekti. Ayrıca sık sık suya maruz kalmanın cildin asidik yapısını bozabildiğini, yok olan kulak kirinin ise bakterilerin ve mantarların üremesini kolaylaştırdığını hatırlatan Tınazlı şöyle devam etti; “Bu durum genellikle yüzücülerde görüldüğü için yüzücü kulağı ya da tropikal kulak gibi isimlerle de adlandırılır. Kulak kanalını sık sık kulak çöpü ile temizlemek veya yabancı bir cisim ile kulağı kaşımak, koruyucu tabakayı ortadan kaldırabilir ve bu bölgede cilde hasar vererek daha kolay enfeksiyon geçirilmesine yol açabilir. Bu nedenlerle dış kulak yolu ilithabına yakalanmayı kolaylaştıran faktörler olarak, kirli sularda yüzmek, kulağı kaşımak ve karıştırmak, kulak içine yabancı cisim sokmak ve allerjik cilt yapısına sahip olmak gibi hususlar sayılabilir.”

Dış kulak yolu iltihabı belirtileri

Kaşıntı ve kulak kepçesini ellemenin, hastalarda hassasiyet artışı ve ağrı nedeni olabileceğini, ayrıca ödem nedeniyle kulak kanalının tam kapanmasının işitme kaybı ve kulakta dolgunluk hissi oluşturabileceğini, tragus adı verilen kulağın önündeki kıkırdağa bası uygulandığında ya da çiğneme hareketi ile de şiddetli ağrı duyulabileceğini ifade eden Tınazlı, bu tür durumlarda genelde kulak akıntısının olmadığını, ancak bazen kulak yolu derisinde sulanma ve kabuklanma görülebildiğini ifade etti.

Dış kulak yolu iltihabı tedavisi

“Tedavide ilk ve en önemli basamak dış kulak yolunun travmatize edilmeden temizlenmesidir. Damla tedavisinin etkili olabilmesi ve uzun süre devam edebilmesi için dış kulak yoluna uygun küçük tamponlar kullanılır. Kanalda asidik pH dengesinin sağlanması için asidik solüsyonların, kulak yolundaki ödemi ve ağrıyı azaltmak açısından ise topikal steroid preperatların uygulanması oldukça önemlidir. Bunun yanında damla şeklinde antibiyotik kullanımı önerilir. Enfeksiyonun yaygınlığına göre tedavide ağızdan ilaçlar da kullanılabilir” diyen Tınazlı, kulak damlasının yol açabileceği baş dönmesini önlemek için damlatmadan önce avuç içinde ısıtılmasını ve kulak memesinin ileri geri hareket ettirilerek ilacın kulak kanalında ilerlemesinin sağlanmasını önerdi.

Tedaviye başlandıktan sonra genellikle 3 gün içinde şikayetlerde azalma, 10 gün içinde de tamamen iyileşme görüldüğünü, özellikle erken dönemde müdahalenin daha az ağrı yaşanmasını sağladığını ve enfeksiyonun diğer alanlara yayılmasını engellediğini ifade eden Tınazlı, tedavi süresince kulağı sudan korumanın gerekliliği ile ilgili şunları söyledi; “Tedavi süresince hastalar kulaklarını kesinlikle kuru tutmaya çalışmalı, duş veya banyo sırasında kulağa su kaçırmamalı, kulak tıpası kullanmamalı, havuz deniz aktivitelerine ara vermeli, doktorun önerdiği ilaçlar dışında ilaç kullanmamalı, kulaklarını kaşımamalı, karıştırmamalı ve eğer kullanıyorlarsa arada bir işitme cihazlarını çıkarmalıdır.”

“Doktorunuz tarafından önerilenler dışında ilaç kullanmayınız”

Dış kulak iltihaplarında doktora danışmadan asla antibiyotik içeren veya uygun olmayan ilaçların kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Tınazlı, “Kulakta ağrı duyulması durumunda en kısa sürede doktora başvurulmalıdır. Ayrıca dış kulak yolu iltihabı, bitkisel veya uygun olmayan ürünlerle tedavi edilmeye çalışılmamalıdır. Bu ürünleri kullanmak dış kulak yolu iltihabını tedavi etmek yerine, daha kötüye gitmesine neden olabilir” dedi.
İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri