Medical Park Samsun Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Mustafa Doğan, şeker hastalarının oruç tutması hakkında bilgi verdi. Farklı diyabet tipleri olmakla birlikte, aynı tipteki diyabet hastalığının kişilerdeki yansımaları da birbirinden farklı olduğunu belirten Dr. Doğan, “Bu nedenle diyabet hastalarının oruç tutabilirliği konusunda genel yasaklama ve genel izinler yerine, hastaya özel kararlar verilmelidir. Kan şekeri iyi kontrol edilmiş ve ağız yoluyla alınan diyabet ilaçlarıyla tedavisini sürdüren hastalar ise düşük risk grubu altında sıralanabilir. Ramazan ayı boyunca oruç tutmak isteyen kişiler, beslenme ve tedavilerini doktorları ile görüşüp, gerekli düzenlemeleri yapmak suretiyle oruç tutabilir” dedi.
Uzun süreli açlığın tehlikeli olabildiğini belirten Dr. Mustafa Doğan, “Şeker hastalığı tipine ve hastalığın durumuna göre haplarla, insülinle ya da her ikisiyle tedavi ediliyor olabilir. Tip 1 diyabeti olan hastalar, insüline bağımlıdır. Bu sebeple bu hastalar için uzun süreli açlık dönemleri, tehlikeli olabilir. Tip 2 diyabeti olan hastaların büyük bir kısmı ise insülin kullanımına ihtiyaç duymaz. İstenildiği takdirde, ağızdan alınan ilaçların desteğinde, düzenli bir beslenme programı ile oruç tutulabilir. İnsülin kullanan hastalar ise tip1 diyabet hastalarında olduğu gibi kompleks bir tedaviye ihtiyaç duyabilir. Burada da yine hasta doktor ilişkisi çok önemlidir. Tip 2 diyabetli hastalar eğer oruç tutacaklar ise en azından Ramazan ayından önce kan şekerlerinin ve Hba1C düzeylerinin makul ölçülerde ayarlı olması uygundur. Glukoz ayarı bozuk olan ve de Hba1C düzeyi 8 üzerinde olan hastalarda çok dikkatli olunmalı. İbadet yaparken sağlığı da tehlikeye atmamalıdır” diye konuştu.
YÜKSEK RİSK TAŞIYAN HASTALAR
Hastaları risk gruplarına göre sınıflandırmak, diyabette oruç konusunda hasta ve hekim davranışlarını yönlendirme açısından yararlı olacağını belirten Doğan, oruç tutmaları yüksek risk taşıyan hastaları şu şekilde sıraladı: Sıklıkla şeker düşmesi yaşayan hastalar, kan şekerleri iyi ayarlanmamış hastalar, Ramazan ayından hemen önceki dönemlerde ciddi diyabet koması hikayesi olan hastalar, tip 1 diyabet hastaları, hastalıklarının kontrolünü bozan ciddi akut hastalık yaşayan hastalar, kronik böbrek yetersizliği olan ve/veya diyaliz tedavisi gören hastalar, hamile diyabet hastaları, orta derecede böbrek yetmezliği olan hastalar, yalnız yaşayan diyabet hastaları, yaşlı diyabet hastaları, bilinç durumunu etkileyen ilaçlar kullanan diyabet hastaları.”
“Ramazan ayında tokluk kan sekerinin kontrol altında tutulması için yiyeceklerdeki karbonhidrat emilimini yavaşlatan ilaçlar kullanılabilir” diyen Dahiliye Uzmanı Dr. Mustafa Doğan, diyabetli hastaların Ramazan ayında dikkat etmesi gereken unsurları şöyle sıraladı: “Diyabetli hastalara diyetisyen yardımıyla detaylı bir beslenme programı uygulanmalı. Sahur ve iftarın yanı sıra gece saat 10.00-11.00 arasında alınacak bir ara öğün ile gün içerisindeki öğün sayısını üçe çıkartılmalıdır. Yiyecek seçiminde; ekmek, hamur işi yiyecekler, pirinç pilavı, makarna, patates ile şekerli yiyecekler gibi basit karbonhidratları kısıtlandırmalıdırlar. Tek seferde büyük porsiyonlar şeklinde beslenmek yerine, ölçülü porsiyonları tercih etmelidirler.”