Gerçekten çok çalışmak başarı getirir mi?
Başarının ancak çok çalışmakla mümkün olduğunu düşünMÜyorum. Yani çalışmayı tüm hayata yaymayı doğru bulmuyorum. Hayatın bir parçası olarak verimli çalışmayı önemsiyorum, yeni şeyler öğrenmeyi önemsiyorum, sevdiklerimle bir arada olmayı önemsiyorum ve en önemlisi kendime zaman ayırmayı önemsiyorum.
Doğru iş alanlarına, doğru yatırım alanlarına odaklanmadan uzun mesailerle çalışsak da bütün mücadelemiz çöp olacaktır. Charlie Munger’in dediği gibi; ''Balık tutmaya gidiyorsan, balığın olduğu yere git''. Balık olmayan bir gölde boş çaba göstermemek için bir süre çok çalışma gerektirecektir. Ama bu sürekli çok çalışmak olarak algılanmamalı.
Yetkinliğinizin olduğu alanda ve doğru ekiple çalışmak uzun mesailerinizi asla almayacaktır.
İnsanlara baktığımda gördüğüm şudur ki; gece yarılarına kadar çalışmayı, hafta sonları da işle meşgul olmayı çok çalışmalarına kanıt olarak sunuyorlar. Yıllarca tatil yapmadan çalışanları büyük bir şaşkınlıkla izliyorum. Bu durum verimi düşürdüğü gibi ayrıca ve en önemlisi ruh, beden ve zihin sağlığını yitirmeye sebep olan düzensiz bir çalışma şeklinden öte asla gitmeyecektir.
Pandemi ile birlikte uzun saatlerce işyerinde olmanın verimli çalışma olmadığını hep birlikte gördük. Uzaktan çalışma ile hem ofis işlerini hem de kişisel yaşantımızı gayet mükemmel yönettik ve de yönetmeye devam ediyoruz. “Ben bugün kaç saat çalışmalıyım?” yerine “En iyi verimi en kısa zamanda nasıl elde edebilirim?” almalı.
Birçok başarılı insanları gözlemlediğimde; evet dönemsel durumlarda çok çalışıyorlar fakat sonra ilgi duydukları alanlara yöneliyorlar, hobilerine önem veriyorlar, aileleriyle, sevdikleriyle daha çok vakit geçiriyorlar, farklı yerler keşfediyorlar ve en önemlisi değer kavramının farkında olarak yaşam sürüyorlar.
Mesela Youtube’un kurucuları siteyi kurarken olağanüstü derecede çalıştırlar, ama şimdilerde insanlar Youtube için çok çalışıyor ve içerik üretiyorlar.
Doğru çalışmanın içinde ara ara mola olmalı ki temiz zihinle daha iyi işler yapılacak ve muhtemelen daha kısa sürede işler bitecektir.
İşlerle ilgili öncelikleri sıralamak ve pek de önemli olmayan işleri hayatımızdan çıkararak zihnimizi tazeleyerek daha verimli olacağımız kuşkusuzdur.
Hayat kısa, insanlara fayda sağlayacak çok faaliyetler var ve bunun için sadece hayatımızdaki gereksiz işleri çıkarmak yeterli.
Çok çalışma kavramını saatlerle ilişkilendirilmeden, zamanı doğru kullanarak, doğru bir ekiple, sistemli çalışarak ve bu çalışmaları sevdiğimiz şeylerle destekleyerek hem iş hayatımızı hem de kişisel hayatımızı daha verimli, daha huzurlu ve sağlıklı bir şekilde yöneteceğimizi düşünüyorum.
Bugünler, biz mali müşavirlerin en yoğun olduğu dönemler. Tüm meslektaşlarıma ve iş hayatında mümkün olanın en iyisini yapmayı hedef bilen herkese kolaylıklar diliyorum.
Sağlıcakla!