DOĞU KARADENİZ BAL DEPOSU

Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Türkiye bal üretiminin yüzde 20’sini gerçekleştirdiğini belirterek, “Doğu Karadeniz Bölgesi ürettiği bal miktarı ile dünyada 115 ülkeden fazla bal üretmektedir” dedi.

Feyzullah Konak, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illerini kapsayan Doğu Karadeniz Bölgesi’nde arıcılıkla uğraşan 13 bin 192 kişi bulunduğunu ve 1 milyon 38 adet kovanda bal üretimi gerçekleştirildiğini belirtti. Bölgedeki toplam bal üretiminin 20 bin ton olduğunu kaydeden Konak, “2014 yılı istatistiklerine göre, bölge içindeki en çok bal üretimi 15 bin ton ile gezgin arıcıların çoğunlukta bulunduğu Ordu ili olurken, Giresun’da Bin 252 ton, Trabzon’da bin ton, Samsun’da 975 ton, Artvin’de 850 ton, Rize’de 691 ton ve Sinop’ta 255 ton bal üretimi gerçekleşmiştir. Doğu Karadeniz Bölgesi 20 bin 71 ton bal üretimi ile dünyada 115 ülkeden fazla bal üretimi gerçekleştirmektedir” diye konuştu.

ORDU, 114 ÜLKEYİ GEÇTİ
Bal üretiminde Ordu ili için ayrı bir parantez açılması gerektiğini vurgulayan Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Türkiye bal üretiminde Ordu ilinin bazı yıllar 1., bazı yıllar ise 2. Olduğunu hatırlattı. Ordu’nun Türkiye ve dünya bal üretiminde önemli bir yeri olduğunu kaydeden Konak, “Dünya tarım Örgünü (FAO) 2012 verilerinde dünyada 121 ülkenin koloni sayıları ve 138 ülkenin de bal üretim miktarları belirtilmiştir. TÜİK 2014 yılı verilerine göre Ordu ili 527 bin 78 kovan sayısı ile dünyada 92 ülkeden daha fazla koloniye sahip olup 15 bin 38 ton bal ile de 114 ülkeden fazla üretim yapmaktadır” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri