Evlendiği zamanda böyle bir uygulamanın olmadığını ve SMA hastası oğlu Aslan Ege Tokur doğduktan sonra kendisinin ve eşinin taşıyıcı olduğunu öğrendiklerini ifade eden Tokur, ayrıca SMA Tip 2 hastalığında fizik tedavinin önemine vurgu yaptı.
"İkimizde taşıyıcıymışız”
Doktor Esra Işık Tokur kendi hikayesini anlatarak yeni evli çiftleri uyardı. Tokur, “Başlangıçta tabi SMA hastası bir çocuk olduğunu hiç bilmiyorduk. Normal bir doğum oldu. Doğduktan sonra ara ara doktora gittiğimizde bir sıkıntı olmadığını söylediler. İlk 3 ayda apne problemlerinin dışında bir baktım ki Aslan bacaklarını kendine doğru çekememeye başladı. Reflekslerinin biraz azaldığını fark ettim. 8. ayda doktora gittiğimizde doktor bir problem olduğunu söyledi. Erken dönemde tespit etmiş olsaydık Aslan belki de kaslarını şu anda daha iyi kullanabilecekti. Fizik tedaviler bizim için çok önemliydi. Fizik tedavilerle desteklemeye çalıştık. Biz evlenirken kimse bize tahlil yapalım demedi. Tahlil yaptırsaydık ve önceden bilseydik diye düşünüyorum. O zamanlar SMA taraması yoktu. Benim ailemde ve eşimin ailesinde hiçbir SMA hastası yoktu. Ama ikimizde taşıyıcıymışız. Bunu Aslan doğduktan sonra öğrendik. Sonrasında Aslan ile çok güzel ilerledik. Fizik tedavilerine çok güzel uyum sağladı. Bu kadar sağlıklı olmamızın sebebi biri kesinlikle fizik tedavi biri de aldığımız ilaçlardır. Bizim Aslan ile yeni evlenecek bireylere verebileceğim en güzel yardım kesinlikle tahlillerinizi erken dönemde yaptırmanızdır. 3 ay içinde tahlilleriniz çıkıyor. Fizik tedavi ve ilaç desteği ile Aslan'da artık okullu oldu” dedi.
Aile Hekimi Esra Işık Tokur ayrıca Aile Hekimliği Merkezi'nde Sağlık Bakanlığı öncülüğünde başlatılan SMA tarama testi uygulamasını, anne-baba olmayı planlayan kişilere anlatıyor.
Doktor bir annenin SMA ile mücadelesi
İlkadım ilçesinde bulunan Osmangazi Aile Sağlığı Merkezi'nde Aile Hekimi olarak görev yapan Esra Işık Tokur, yeni evlenecek çiftlerin SMA taramasını yaptırmasını söyledi