HABER-FOTO:SERKAN KARAHAN
Kış döneminin başlamasıyla birlikte bir çok çiftçi tarlalarında kışlık gübreleme adı altında gübreleme çalışması yapmaya başladı. Çarşamba Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akman Çarşambalı çiftçilerin tarlalarını bilinçsizce gübrelediklerini dile getirerek, “Bizler hasta olduğumuzda önce doktora gider reçete alırız, sonra eczaneye gider ilaçlarımızı alırız. Toprağı da bu şekilde düşünmek gerekiyor. Eğer biz toprağımızın hangi ilaçlara ihtiyacı olduğunu öğrenmeden ona ilaç verirsek toprağımızı daha da hasta ederiz. Yani bizim önce elimizde bir reçete olması gerekiyor ve bu reçete için de çiftçilerimizin toprak analizi yaptırmaları gerekiyor” dedi
Çarşamba’da özellikle yüksek yerlerde gübrelemenin de yanlış yapıldığını belirten Akman, “ bir yıllık bir hasat döneminden sonra tabi ki çiftçilerimizin topraklarını gübrelemesi gerekiyor. Çünkü yıl içinde yetiştirdikleri bitkiler topraktan o besini alıyorlar. Çiftçilerimizde eksik olan besini toprak analizi ile tespit ettirdikten sonra gerekli gübreleme çalışmasını yapmalılar. Ama bizim çiftçilerimiz işin kolayına kaçıyor. Özellikle yüksek kesimlerde çiftçilerimiz gübre çuvallarını açıp ağacın köküne veya bitkinin köküne koyuyor. Gübreleme özen isteyen bir süreçtir. Eğer fındık gübrelenecekse, ağacın taç yapraklarının olduğu bölgeden hiza alınıp izler açılmalı ve o izlerin içine gübreleme yapılıp üstü örtülmedir. Aksi halde yapılan gübrenin faydasından çok zararı olur” dedi.
Çok gübrenin çok ürün anlamına gelmediğini dile getiren Osman Akman, atılan fazla gübrelerin ilerleyen süreçlerde toprağa zarar vererek toprağı çorak bir hale getireceğinin altını çizdi.