Sahur yemeğinin hemen ardından uyumak reflüyü artırıyor
Mide hastalıkları içinde yaygın olarak görülen reflü rahatsızlığı olanlara sahur yemeğinin hemen ardından uyumamaları uyarısı yapıldı. Ramazan ayında özellikle mide rahatsızlıklarının ve baş ağrılarının arttığına dikkat çeken Çarşamba Sağlık Grup Başkanı Dr. Hayri Ertan şu uyarılarda bulundu: Ramazan ayında özellikle mide rahatsızlıklarında artış var. İftarda sulu gıdalar tüketilmeli ve mideye fazla yüklenmemeli ve sofradan mümkünse doymadan kalkılmalıdır. Sigara ve tütün tüketimi azaltılmalı mümkünse kesilmelidir. Orucun sigara ile açılması reflüyü artırmanın yanında ani ölüm riskini de beraberinde getirmektedir. Sıvı ve su tüketimi yemekle değil, ara öğünlerde veya yemekten 2 -3 saat sonraya kaydırılmalıdır. Sıvı tüketiminde gazlı, karbonatlı, asidik, soda, kola, şekerli meyve suları, kahveden uzak durmalı ve yemekten hemen sonra demir emilimini engelleyen çay içilmemelidir. Yemek yedikten zaman sonra tüketilmesi uygun olacaktır” dedi. Reflünün mide içindeki asitli sıvının yer çekimine rağmen mideden yemek borusu boyunca yukarı doğru kaçması olayı olduğunu ve asitli sıvı yemek borusundan ağza, oradan da solunum yolları ve akciğerlere kadar ilerleyerek doku hasarı oluşturduğunu söyledi.
Reflü hastalarına sahur konusunda da uyarıda bulunan Dr. Hayri Ertan, “Sahurda yemek yenip hemen yatılması reflünün artmasına neden olacaktır. Bu nedenle sahurda yemek yedikten en az 1, mümkünse 3- 4 saat sonra yatılmalı, midenin boşalmasına olanak verilmelidir. İnsan kendi yaşamını bir düzene sokabilirse yaşam tarzını düzeltebilirse reflüyü de düzeltebilir” diye konuştu.
Şeker hataları ve sigara bağımlıları dikkat!
Gün boyu aç kalan kişinin kan şekerinin önemli ölçüde düştüğünü hatırlatan Dr. Hayri Ertan, “Şekeri düşükken aniden içilen sigara hızlı bir baş dönmesine eden olur. Nikotin ve diğer zararlı maddelerin değerleri hızla yükselir ve tüm sindirim dengesini bozar. Baş ağrısından dolayı da ağrı kesici kullanılmasını kesinlikle önermiyoruz” dedi ve ekledi, “Şeker hastalarının kesinlikle oruç tutmasını tavsiye etmiyorum. Dinimizce de Şeker hastası olan hastalarımızın oruç tutmamasında bir sakınca yoktur” diyerek Tüm İslam aleminin Ramazan Ayını kutladığını dile getirdi.
HABER-FOTO: Fatma TAŞDELEN