OMÜ, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Atakum Belediyesi, Çarşamba Belediyesi ve Canik Belediyesi işbirliğinde gerçekleşen çalıştayın açılışına OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Eren, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Aydın Peker, belediye başkan yardımcıları, sivil toplum örgüt temsilcileri, çalıştaya sponsorluk yapan firmaların temsilcileri, yurt içi ve yurt dışından akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
“DUVARSIZ EĞİTİMİN PEDAGOJİSİNİ OTURTMAK İSTİYORUZ”
Çalıştayın açılış konuşmasını Yrd. Doç. Dr. Elif Omca Çobanoğlu yaptı. Çobanoğlu bu çalıştayı yapmalarının amacını şöyle açıkladı: “Bu çalıştayı yapmak istememizin sebebi sınıf dışında eğitim vermemize rağmen tam olarak bunun pedagojisini oturtamamamızdır. Bu nedenle dedik ki hem bunun pedagojisini konuşalım, hem bunun nasıl yapılacağına bakalım, hem bununla ilgili örnekler görelim. Bu nedenle de 3 farklı grup olan sivil topum kuruluşları, bunu yapan akademisyenler ve asıl bunların uygulayıcısı olan öğretmenlerimizi yan yana getirmek istedik. Bu amaçla 3 gün boyunca sabahları oturumlar yapacağız, öğleden sonraları da saha çalışmalarında buluşacağız” dedi.
“ÇOCUKLARIMIZI TEKRAR FABRİKA AYARLARINA DÖNDÜRMEK İSTİYORUZ”
İl Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Aydın Peker, “Bu çalıştay aslında prototip insan yetiştirmeyi tersine çevirip araştıran, keşfeden, doğayla buluşarak bu özelliklerini geliştiren çocuklar meydana getirebilmek içindir. Tabiri caizse çocukları tekrar fabrika ayarlarına döndürmek içindir. Bu yüzden bu çalıştayı çok önemsediğimizi vurgulamak istiyorum. Bu konuda OMÜ ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.
“ALIŞKIN OLDUĞUMUZ METOTLARIN DIŞINA ÇIKMAK ZORUNDAYIZ”
Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram, “Eğitim sadece bildiğimiz geleneksel yöntemlerle yapılmaz. Eğitim sadece mevcut eğitim-öğretim araçlarıyla da sınıflandırılamaz. Sınıf dışındaki ve sınıf içindeki eğitimlerde de alışkın olduğumuz metotların dışına çıkmamız gerekmektedir. Duvarsız eğitim noktasında kullandığımız bir sloganımız var ‘Duvarları aşalım’. Bu güzel çalıştayda emeği geçen tüm herkese teşekkür ediyor ve sloganımızın amacına ulaşmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
“ÖĞRETMEN ÖĞRENCİSİYLE ETKİLEŞMELİ, GÖZ GÖZE GELMELİ”
Açılışın son konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Eren yaptı. Eren şunları söyledi: “Ben de eğitim fakültesi öğretmen okulu mezunu bir kişi olarak diyebilirim ki eğer öğretmen öğrencisi ile etkileşmez, göz göze gelmez ise o öğretim olmuyor kısacası öğretim yarım kalıyor. Sadece öğrenciye test yapmak, onun başarısını testle ölçmek doğru değildir. İnşallah bu çalıştayda siz bunları tekrar gündeme getireceksiniz. Bu çalıştayın herkes için verimli olmasını diliyorum, sponsorlarımıza da teşekkür ediyorum eğitime katkılarının artarak devam etmesini diliyorum.”
Konuşmaların ardından Rektör Yardımcısı Şenol Eren belediyelerin ve özel firmaların temsilcilerine teşekkür belgelerini sundu.
Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram ise İsveç’ten gelen iki öğretim üyesine ve OMÜ mensubu çalıştayda emeği geçen öğretim üyelerine teşekkür belgesi verdi. Çalıştayın düzenleme kurulu ise teşekkür belgelerini İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Aydın Peker’in elinden aldı.
15-17 Haziran tarihleri arasında yapılacak çalıştayda hem konuyla ilgili teorik bilgiler paylaşılacak hem de saha çalışmalarında bulunulacak.
DUVARSIZ EĞİTİM ÇALIŞTAYI
“1.Uluslararası Katılımlı Duvarsız Eğitim Çalıştayı” Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi’nde başladı.