“ELEKTRİĞİ KESİLEN ÇİFTÇİ NE YAPACAK?"

Samsun Milletvekili ve İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Bedri Yaşar, her fırsatta çiftçi sorunlarını anlattığı mecliste "Hasat döneminde elektriği kesilen çiftçi ne yapacak?" diye sordu

Yaşar, ülkenin dört bir yanından ve Samsun’dan gelen hasat döneminde elektriği kesilen çiftçi seslerini meclis gündemine taşımaya devam ediyor.

Mecliste yaptığı konuşmada Samsun'un Terme ilçesinde ve ülkenin birçok bölgesinde çiftçinin hasat döneminde kesilen elektriğini anlamlandırmakta zorlandığını kaydeden Yaşar, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Çiftçimizin en büyük gideri olan elektrik faturalarının ödeme takvimindeki sıkıntıyı defalarca söyledik. Çiftçinin fatura ödemelerinde bir an önce gerekli düzenlemenin yapılmasını, fatura ödemelerinin hasat dönemine uyarlanmasını defalarca dile getirdik. Ama defalarca meclis gündemine taşıdığımız konuya nedense kulak tıkanıyor. Sorunun düzeltilmesi için daha kaç kere meclis gündemine taşımamız lazım.”

Her hasat döneminde aynı sıkıntıların yaşandığını hatırlatan Yaşar, 'Ülkenin birçok bölgesinde olduğu gibi Samsun'un Terme ilçesinde de tam da hasat döneminde gelen yüklü elektrik faturasını ödeyemeyen çiftçimizin elektriği kesildi.Bu ödemelerin hasat döneminde yapılmasına ilişkin düzenlemeyi yapmak çok mu zor. Neden yıllardır yaşanan sorunların çözümü çok basitken çözümüne ısrarla yaklaşılmıyor. Bunu anlamlandırmak mümkün değil” dedi.

"FİRMADA DA MI İNSAF YOK!"
“Hadi burada sorunun henüz resmi bir çözümü halen hazırlanmadı, firmada da mı insaf yok” diyen Yaşar, “Zaten çok uzun bir süredir ekonomik kriz, ardından virüs salgını derken afetlerle mücadele eden çiftçimizi bu kadar dara sokmak, bu kara günlerde yalnız bırakmak niye!” diye sordu.

"ÇİFTÇİMİZE YAZIK DEĞİL Mİ?"
Tarım sektöründe yaşanan sıkıntının boyutunu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verileri daha net bir biçim de ortaya koyuyor diyen Yaşar, şu verileri paylaştı:

“SGK verileri, özellikle son 10 yılda kayıtlı çiftçi sayısının her yıl giderek azaldığını gösteriyor. 2008’de 1 milyon 127 bin olan çiftçi sayısı 2019’de 600 bine kadar düştü.

Yine TÜİK verilerine göre tarım sektöründe istihdam edilen kişi sayısı da 2002’de 7 milyon 458 bin kişiyken, 2020 Şubat ayı itibariyle 4 milyon 157 bin kişiye geriledi. Bu da son 18 yılda 3 milyon 301 bin daha az tarım çalışanı anlamına geliyor.   

Tüm bu tablodan sonra tam da hasat döneminde elektriği kesen ve verdiğimiz tüm önergelere rağmen gereğini yapmayan vicdanlara sesleniyorum.

Her dönem ülkenin yükünü taşıyan çiftçimize bu reva mı, yazık değil mi çiftçimizin koca bir yıl verdiği emeğe..."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri