Köse, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle iktidarları döneminde engellilere yönelik hizmetler hakkında açıklamalarda bulundu.
HAYATI PAYLAŞMAK İÇİN HİÇBİR ENGEL YOL
Çağımızın devlet anlayışında, engelilerin kendi kendine yetmesi, belli bir bilgi ve kültür düzeyine ulaşması, meslek edinip üretken hale gelmesi ve çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurarak toplumsal hayata katılmasının sağlanması devlete yüklenen anayasal bir görevdir.
İktidarı halka hizmet etme aracı olarak gören AK Parti, bir sınıf ve kesimin değil bütün vatandaşlarımızın refah ve mutluluğunu sağlayacak sosyal politikalar yürütmektedir.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü olması nedeniyle AK Parti iktidarında engelliler için hayata geçirilen politikaları bir kez daha hatırlatmakta fayda var.
Engelli vatandaşlarımız, sosyal güvencelerden mahrumdu. 5378 sayılı Özürlüler Kanunu’nu ve uygulamasına yönelik 15 yönetmeliği çıkararak, 1.500 sayfalık Özürlüler Hukuku oluşturduk.
Özel sektörde çalıştırılan engelli işçilerin sigorta primlerinin tamamının devlet tarafından karşılanmasını sağladık.
Bakıma muhtaç engelli çocuğu bulunan annelere, 5 yıla kadar erken emekli olma imkanı sağladık.
Kendi adına çalışan engellilere 5 yıl erken emekli olma hakkı getirdik.
Engellilere ait bir evin, emlak vergisinden muaf olmasını sağladık.
Engelliler için üretilen her türlü araç ve gereci, KDV’den muaf hale getirdik.
1. derecede engelli yakını olan devlet memurlarının, engelliler için eğitim imkanı bulunan yerlere öncelikli olarak atanmalarını, yasal değişiklikle sağladık.
1. derecede engelli yakını bulunan kamu çalışanlarına, günde 1 saat bakım izni verilmesini sağladık.
Çalışamayacak durumda olan ya da iş bulamayan engellilere bağlanan aylıkları % 200-300 oranlarında artırdık.
Evde bakılamayan ileri derecedeki engelliler için hizmet veren “Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi” sayısını 21’den 49’a çıkardık.
Evde bakılan her engelli birey için, bakanlara (anne, abla, teyze vs.) bir asgari ücret tutarında aylık bağladık. Bunun yıllık maliyeti yaklaşık 1.7 milyar lira’dır. Halen 300.000 engelli birey bu uygulamadan yararlanıyor.
Engelliler için sayısı 100’e yaklaşan “Engelsiz Yaşam Merkezi” kurduk..
İktidarımızla birlikte özel eğitime muhtaç tüm engellilerin; özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki ücretlerini, devlet tarafından karşılamaya başladık.
Engellilerin eğitim ve rehabilitasyon kurumlarına taşınması artık devlet tarafından yapılıyor. Engelliler, yardımcı personel desteğinde evden alınıp eve bırakılıyor.
Eğitim gören özürlü sayısını 10 kat artırdık.
Engelli aylığı almak için 2 yıl beklemeye son verdik. Eskiden engelli vatandaşlarımız, hastanelerden rapor aldıktan sonra engelli aylığı almak için 2 yıl bekliyorlardı. Artık engelli vatandaşlarımızın raporları ulaştıktan sonra 1 ay içinde aylıkları bağlanıyor.
Engellilerin kamu kurumlarına, kamu görevlisi olarak alınmasını kolaylaştırdık. Engellilere mahsus merkezi sınavı ilk defa yaptık ve bundan böyle bu uygulama sürecek. Her engelli grubu kendi arasında yarışacak. Kamudaki engelli istihdamını, % 200’den fazla arttırdık.
Sosyal devlet olmanın bilinci ile engellilere hayatı kolaylaştıracak hizmetleri yapmaya devam etmek iktidarımız için her zaman öncelikli olmuştur. Bundan sonra da olmaya devam edecektir.