Samsun'un Atakum ilçesinde oturan doğuştan cam kemik hastası Muammer Koç, okuma ve yazmayı 9 yaşında televizyonlardan öğrendiğini ifade etti. Açık Öğretim Lisesi’ni okuyan Koç, tek hayalinin Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi’ne giderek diplomalı ressam olmak olduğunu kaydetti. On parmağında on marifet olan Koç, gününün büyük bir bölümünü Atakum Belediyesi’ne ait Yaşam Parkı’nda geçiriyor. Resim, piyano, boccia, şairlik, güzel yazı sanatı, ahşap boyama, fotoğraf çekimi, kara kalem çalışması ve dövme yapma gibi yetenekleri olan Koç, engelini engel olarak görmediğini belirtti. Koç, “Gerek ailem, gerekse arkadaşlarım tarafından bu bana minimum hissettirildiğinden dolayı kendimde bu özgüveni almış oldum” dedi.
"TEK HAYALİM DİPLOMALI RESSAM OLMAK"
Engelinden dolayı okuyamadığını belirten Koç, “Okuma nasip olmadı. 9 yaşında televizyonlardan okuma-yazma öğrendim. O zamanki sosyal haklarımız bu kadar iyi değildi. 23 yaşında okumaya başladım ve şu anda açık liseyi okuyorum. Yaklaşık 5 seneden beri yağlı boya, kaligrafi, resim, piyano, ahşap yakma gibi sanatlarla uğraşıyorum. 12 seneden beri de şiir yazıyorum. Ayrıca 2 seneden beri de boccia sporu ile uğraşıyoruz. Geçen sene boccia şampiyonasında da Türkiye üçüncüsü oldum. Bu sene derece elde edemedim ama önümüzdeki sene için çalışmalarıma devam ediyorum. Hedefim Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi’ne gidip diplomalı ressam olmak. Diploma ne işe yarar diyenlere de kimine göre çok şey, benim için de azmin ifadesidir” diye konuştu.
Engellilere engel olunduğunu kaydeden Koç, “Hiçbir engellinin eve kapanma düşüncesi ile evde durduğunu sanmıyorum. Sadece aile ve arkadaş ortamının buna vesile olduğunu düşünüyorum. Bence engelliler engel değil, onlara engel olanlar engellidir. Çünkü kimse dört duvar arasında yaşamak istemez” şeklinde konuştu.