'Engelsiz Üniversiteye Doğru' Çalıştayı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Engelli Öğrenci Birimi tarafından, OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde bölge üniversitelerin de katılımıyla, "Engelsiz Üniversiteye Doğru" konulu çalıştay düzenlendi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Engelli Öğrenci Birimi tarafından, OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde bölge üniversitelerin de katılımıyla, "Engelsiz Üniversiteye Doğru" konulu çalıştay düzenlendi

Çalıştayın açılışına; OMÜ Rektör Yardımcısı ve YÖK Üyesi Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bulut, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Mustafa Çayıroğlu, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Engelli Öğrenci Birimi Şube Müdürü Cengiz Çelik, akademisyenler, konuk üniversitelerin temsilcileri ve öğrenciler katıldı.


   Açılış konuşmasını yapan Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bulut, "Dünya nüfusunun yüzde 10'unun engelli olduğu düşünüldüğünde; bugün dünya üzerinde yaklaşık 660 milyon engellinin yaşadığı, ülkemizde ise bedensel ve zihinsel engelli vatandaş sayısının yüzde 12,9 ile bu ortalamadan daha yüksek olduğu ve bunun da yaklaşık 9 milyon 100 bin kişi civarında olduğu bilinmektedir. Günümüzde, önceleri acıma duygusuyla bakılan engellilerin aslında bunu hak etmedikleri, kendilerine engelsizlerle eşit bireyler olarak bakılması gerektiği, bunun bir insan hakkı olduğu düşüncesi hızla benimsenmektedir. Ülkemizde eğitim gören engelli oranı maalesef son derece düşüktür. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre engellilerin sadece yüzde 45'i ilkokul mezunu, bu da engellilerin çalışan nüfustaki oranını çok düşük düzeylere çekmektedir. Engellilerin yüzde 79'u işsiz ve ortalama engelli yaşının da 33 civarında olması ekonomik olarak çok büyük genç işgücü kaybına neden olmaktadır" dedi.
Yüksek Öğretim Kurulu'nun engelli öğrencilerin öğrenim hayatlarını kolaylaştırabilmek amacıyla bir yönetmelik çıkardığını anlatan Bulut, "Bu kapsamda; Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde, 2008 Aralık ayı itibariyle bir engelli öğrenci birimi oluşturmuştur. Üniversitemizde engelliler için yapılan çalışmaların başında; OMÜ Gelişimsel Engelli Araştırma Uygulama Merkezi, Eğitim Fakültesinde verilen 'Topluma Hizmet' dersi, Beden Eğitimi Spor ve Yüksek Okulu bünyesinde görme engelliler için masörlük kursu gelmektedir. Ayrıca; engelli sayısının en fazla olduğu Karadeniz Bölgesi'nde bu bireylere yönelik ağız, diş, çene ve yüz problemleri alanında sağlık hizmeti veren Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde bir merkez kurulmuştur. Çalıştay bu anlamda çok önemlidir. Üniversitelerin yapmış olduğu konuyla ilgili çalışmalar bu çalıştayda paylaşılarak bilgi alış verişi sağlanacaktır" diye konuştu.
OMÜ Özel Eğitim Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serpil Aktekin ise yaptığı sunumda, engellilere yönelik tutum ne kadar olumlu olursa, onların eğitim imkanlarının da o kadar iyi olacağından bahsetti. Aktekin yapılan araştırmalar sonucunda; olumlu tutumların 2-4 yaş arasında en yüksek olduğunu, ilkokulda reddetmelerin başladığını ve bunun lisede daha da fazlalaştığını, bunun sonucunda da engellilere yönelik tutumun olumsuz olduğunu belirtti. Aktekin, "Normal bireyler nasıl devlete vergi ödüyor ve bunun karşılığında birtakım haklara sahip oluyorsa, engelli vatandaşlar veya aileleri de aynı vergiyi ödedikleri için aynı haklara sahip olmalıdır" şeklinde konuştu.
     Çalıştaya; Artvin Çoruh, Ordu, Amasya, Giresun, Hitit, Sinop, Gaziosmanpaşa, Bayburt, Gümüşhane, Karadeniz Teknik ve Rize Üniversiteleri katıldı.
Üniversitelerin engelli öğrenci birimlerinin sunumlarının gerçekleştiği ilk oturumun ardından ikinci oturuma geçildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Köse'nin moderatörlüğünde değerlendirme raporlarının sunulduğu oturum, öğretim üyelerinin ve öğrencilerin sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.


   19 Mayıs İşitme Engelliler İlköğretim Okulu halk oyunları ve gösteri ekibinin de yer aldığı çalıştayda oturumların ardından, Rektör Yardımcısı YÖK Üyesi Prof. Dr. Sait Bilgiç ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, katılımcılara belge ve hediyelerini verdiler. İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri