Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktüf ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Fındıkçıoğlu, burun estetiği ameliyatlarında nelere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Kemal Fındıkçıoğlu, yüze yapılacak olan estetik müdahalelerin yüz iskelet gelişiminin tamamlanmasının ardından yapılmasının doğru olduğunu belirtti. Fındıkçıoğlu, 16 yaşından sonra teorik olarak yüze yapılan müdahalelerin daha uygun olduğunu ancak söz konusu ameliyatın estetik bir prosedür olması durumunda birçok cerrahın hastanın 18 yaşını doldurmasını beklemesi gerektiğini söyledi.
“Kendi pratiğimde hastanın 18 yaşını doldurmasını istiyorum” diyen Doç. Dr. Kemal Fındıkçıoğlu, “Daha erken yapılan müdahaleler ebeveyn rızası gerektirdiğinden, hastanın vücudunda gerçekleştirilecek böylesi bir işlemde kendi onayının ve imzasının olmasının daha doğru olacağını düşünüyorum” dedi.
Estetik burun ameliyatlarında kullanılan açık ya da kapalı teknik tercihinin hastanın burnunda düzeltilmek istenen deformeye göre değiştiğini kaydeden Fındıkçıoğlu, hangi tekniğin kullanılacağına hastayı detaylı olarak muayene ettikten ve neleri düzeltmesi gerektiğini saptadıktan sonra karar verdiğini söyledi.Ameliyatları gerçekleştirmeden önce hastayı burun fonksiyonları açısından değerlendirdiklerini ifade eden Doç. Dr. Fındıkçıoğlu, “Değerlendirmedeki amacımız hastanın ameliyat öncesi burun fonksiyonunu ortaya koymak ve ameliyat esnasında düzeltilebilecek problemleri tespit etmek” diye konuştu.
Estetik burun ameliyatlarında bir komplikasyon olarak burundan nefes alma kalitesinin bozulması ile karşılaşılabildiğini belirten Kemal Fındıkçıoğlu, bu komplikasyonların eski tekniklerde daha sık görüldüğünü, modern teknikte ise görülme sıklığının bir hayli azaldığını söyledi.
Estetik burun ameliyatlarında her mevsimin kendine göre avantajının ve dezavantajlarının olabileceğini ifade eden Fındıkçıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Yazın gerçekleştirdiğimiz bir ameliyatta hastanın bir süre güneşten sakınmasını önermekteyiz. Bu kış ayları için daha kolay yerine getirilebilen bir öneri.Kış aylarında da gerçekleştirilen ameliyatlarda, bazı hastalarda ameliyat sonrasında geçirilebilen bir üst solunum yolu enfeksiyonu biraz rahatsız edici olabiliyor.Aslında böyle bir ameliyat için en önemlisi, hastanın kendisi için ameliyat sonrası dinlenebileceği bir haftalık bir zaman ayırabilmesi.”
Ameliyat sonrası hastaların erken dönemde göz kapaklarında morluk ve şişlik olmasının beklenen bir durum olduğunu söyleyen Doç. Dr. Kemal Fındıkçıoğlu, bunun sadece gerçekleştirilen cerrahi ile ilgili olmadığını aynı zamanda hastanın cilt yapısı ile de ilgili olduğunu söyledi.
“Şişliğin ya da morluğun az yada çok olması cerrahinin başarısı için bir gösterge değildir” diyen Fındıkçıoğlu, “Şişlik ve morluk genellikle de bir hafta içinde tamamen iyileşen bir durumdur” şeklinde konuştu.
Uzun dönem sorunlarının ise burun derisindeki ödeme bağlı olduğunu, sonucu görmek için biraz sabretmek gerektiğini belirten Doç. Dr. Fındıkçıoğlu, ödemin çözülmesinin hastadan hastaya değişmekle birlikte altı ay ile bir yıl arası bir zaman gerektirdiğini, bazı hastaları ameliyat öncesindebilgilendirmesine rağmenhastaların sonuç için sabırsızlanabildiğini ifade etti.
Kemal Fındıkçıoğlu, burundan nefes alma sorunu olan bir hastanın estetik burun ameliyatı olmayı istemesi durumunda anestezinin olası yan etkileri düşünüldüğünde iki ameliyatı birlikte olmanın daha akıllıca olduğunu söyledi.Kemal Fındıkçıoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Burun içinde tıkanıklık yaratan bir hadise varsa, biz bunu ameliyat esnasında düzeltiyoruz. Aynı zamanda tıkanıklığa sebep olduğu için burun içinden çıkardığımız kıkırdak ve kemik parçalarını, burnu şekillendirirken kullanıyoruz. Dolayısıyla bu iki ameliyatın eş zamanlı ve tek bir cerrah tarafından yapılması daha uygundur.”