Fatih ve Akşemseddin 1

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

567 sene önce bugünlerde İstanbul önünde Osmanlı ordusu en belirsiz günleri yaşıyordu.

Kuşatma elli güne yaklaştığı halde kale düşürülememişti.bu sırada ordugaha bir Macar heyeti geldi.Macar heyetinin ziyareti çeşitli söylentilerin çıkmasına sebep oldu zira Vali Ladislas’ın idareyi ele aldığını bildiren elçiler bir haçlı donanmasının İstanbul ‘a doğru yola çıktığını ve kuşatma kaldırılmazsa Macar ordusunun da harekete geçmeye kararlı olduğunu söylemişlerdi.

Bunun üzerine Osmanlı savaş meclisi son defa toplandı.vezir i azam Çandarlı Halil Paşa’nın  Bizans’a anlaşma yaparak muhasaranın kaldırılması yönündeki ısrarlı tezine rağmen Zağonos Paşa,Turhan Bey gibi devlet adamları ile Akşemseddin ve Molla Gürani gibi alimlerin sözleri ve destekleri ile savaşa devam kararı alındı.çandarlı’nın karşısında olanlar anlaşma teklifine;fetih alametleri belirdiği sırada işten el çekmek görev anlayışına sığmaz diyerek şiddetle karşı çıkmışlardır.

Papalığın hazırlatmış olduğu bir donanma ile Macarların ordu gönderdiği yolundaki haberler asker arasında yılgınlığa sebep olmuş genç padişahta endişeye kapılmıştı.

İbni Kemal’in bildirdiğine göre son toplantıdan sonra Musahibi Veliyüddin oğlu Ahmed Paşa’yı Akşemseddin’e göndererek “kaleyi fethetmek ve hasma zafer bulmak ihtimali var mıdır?” diye sordurdu. Akşemseddin bu suale karşı;

“Cenab’ı Hak cevad’ı mutlaktır, bunca erbab’ı din nüfuslu mücahidin yek vücud olarak hareket ettikten sonra bir kafir kalesinin ne hükmü vardır ki ona muratları ermeye!Gayret ihtimama devam etsinler.İnşaALLAH en kısa zamanda arzularına kavuşacaklardır”buyurdu.

Fakat padişah bu cevaptan tatmin olmamıştı.

Veliyüddin oğlunu tekrar gönderdi.Bu defa Akşemseddin Hazretleri uzun bir muhakemeden sonra fetih gününü tayin ederek şu müjdeyi verdi:

“Olgün subh’ı sadıkka tam bir ihlas ve himmetle falan yerden hisara yürüyüş ola.İzn’i Hüda ile zafer kapısı açılıp surun içi ezan sedaları ile dola…”

Bu haber Sultan Mehmed’in endişelerini giderdi,gönlü açılıp ferah oldu.Tam bir gayret ve ihtimamla olgünün hazırlıklarını yapmaya koyuldu.

27 Mayıs Pazar günü ordugahta dolaşan münadiler iki gün sonra umumi yürüyüşün yapılacağını ilan ettiler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.