Fethullah Gülen CIA ajanı mı? Bakan'dan cevap

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Fethullah Gülen’in CIA ajanı olduğu iddialarına ilişkin, "Bu tip konuların, suçların ispatı kolay şeyler değil, bu tür iddialar hep gündeme gelir

Çünkü özellikleri gereği bu tür çalışmalar hep gizli yürütülür. Ama biz bu mücadeleyi kararlılıkla yürüteceğiz" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü’nde gerçekleşen Bakanlar Kurulu Toplantısı sona erdi. Toplantının gündemine ilişkin açıklamayı ise Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli yaptı. Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Canikli, bugün bir gazetede yer alan ‘Fethullah Gülen’in Amerika’nın gizli servisi CIA için kendi isteğiyle işbirliği ve ajanlık yaptığı’ yönündeki haberle ilgili soruya, “Paralel Devlet Yapılanması olarak bilinen terör örgütünün Türkiye’deki faaliyetlerinin tamamen bertaraf edilmesi ve Türkiye’nin güvenliğine zarar verir olmaktan çıkartılması için çok yoğun çalışmalar yürütülüyor. Elbette yasaların verdiği yetkiler ve imkanlar çerçevesinde bu çalışma yürütülüyor, yürütülmeye devam edecek. Bu tip konuların, suçların ispatı kolay şeyler değil, bu tür iddialar hep gündeme gelir. Hatta ispat etmekte hiçbir zaman mümkün değil. Sadece bu konu için söylemiyorum. Genel olarak bu tür ‘ajan, istihbarat’ kelimelerinin geçtiği bir cümlede bu tür tespitlerin yapılması tamamen imkansızdır. Çünkü özellikleri gereği bu tür çalışmalar hep gizli yürütülür. Farklı yöntemler kullanılır. Soruyu bu çerçevede değerlendirmek gerekiyor. Ama biz bu mücadeleyi kararlılıkla yürüteceğiz” yanıtını verdi.

İstanbul ve Ankara’da üç kişinin katil zanlısı olarak aranırken İzmir’de yakalanan Atalay Filiz ile bir polis memurunun selfie çektirmesiyle ilgili soru üzerine Canikli, “Soruşturma açıldı. Yapılması gereken oydu. Soruşturmanın sonucuna göre gereken yapılacak” dedi.

“BİR MAĞDURİYET OLMASI MÜMKÜN DEĞİL"

Nitratlı gübrelerin satışının Şubat 2017’ye kadar yasak olduğu hatırlatılarak, çiftçilerin ellerinde kalan gübrelerle ilgili şikayetlerini önleme açısından bir formülün olup olmadığı sorusu üzerine Canikli, şunları kaydetti:

“Şuan itibariyle satışı yasaklanan nitratlı gübre 280 bin ton. Bir mağduriyet olması mümkün değil. Çünkü o muhafaza ediliyor. Zaten satışlarında en az olduğu dönemdir bu dönem. Global olarak bakıldığında zaten çok fazla satışı söz konusu olmayacaktı. Düşünün 1,5 milyon ton yıllık nitratlı gübre satışında 280 bin ton, yaklaşık yüzde 20’nin bile altında bir orana tekabül emektedir. Bu rakamlar dikkate alındığında herhangi bir mağduriyet söz konusu değildir. Zaten izin satış verilmiş olsaydı bu rakamın belki yarısı, belki daha azı satılacaktı. Teknik nedenlerle nitratlı gübrenin en az kullanıldığı dönem bu dönem. Yoğun olarak Şubat’tan sonra kullanılıyor. Şubat’tan sonra gerekli alt yapı çalışmaları izlemesine ilişkin çalışmalar yürütülüyor. Tamamlanacak ve insanlar satışlarını yapmaya devam edecekler.”

“HİÇBİR ŞEKİLDE TÜRKİYEDEKİ VATANDAŞLARIMIZIN İŞ İMKANINI DARALTMAYACAKTIR

Yabancıların Türkiye’de çalıştırılmasının Türk vatandaşlarının istihdamını olumsuz etkileyip etkilemeyeceği sorusu üzerine Canikli, “Yabancılara çalışma izni verilmesi, bunların esnetilmesi uygulaması hiçbir şekilde Türkiye’deki vatandaşlarımızın iş imkanını daraltmayacaktır. Özellikle Türkiye’de ihtiyaç hasıl olduğu takdirde Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak, Ar-Ge çalışmalarına destek verecek, Türkiye’nin daha üst seviyede teknoloji yoğun mal ve hizmet üretimine katkı sağlayacak unvanlar, kişiler söz konusu olduğunda özellikle bu alanlarda esneklik sağlanıyor. İhtiyaç olmayan bir alanda yurt dışından Türkiye’ye kişilerin gelmesinin ve bunlara çalışma izni verilmesinin hiçbir mantığı olmaz. Dünya bunu gelişmesini ve kalkınmasını sağlarken çok yoğun etkili bir şekilde kullanmıştır. Biz geç bile kaldık esasında” ifadelerini kullandı.

“ÖZEL GÜVENLİK İLE İLGİLİ BİR ÇALIŞMA VAR, TASLAK AŞAMASINDA

Özel güvenliğe özel yetkilerin geleceğine ilişkin bir taslak olduğuyla ilgili haberlerin sorulması üzerine Canikli, “Özel güvenlik ile ilgili bir çalışma var. Taslak aşamasında. İlgili bakanlıklara görüşe gönderilmiş durumda. Şu anda taslakta yer alan hususların henüz netleşmesi gerçekleşmediği için netleştirme imkanımız yok. Ancak tasarı haline geldikten sonra, ilgili kurumlardan görüş alındıktan sonra nihai şekli verilecek. Ondan sonra Bakanlar Kurulu’nda görüşüldükten sonra TBMM’ye sevk edilecek” karşılığını verdi.

“ÇOK UZUN ZAMAN ALACAĞINI TAHMİN ETMİYORUZ

Taşeron düzenlemesinin hangi noktada olduğu sorusuna Canikli, “Teknik çalışmalar devam ediyor Maliye Bakanlığımız bünyesinde. Türkiye’de çok büyük bir problemi çözecek olan düzenleme. Ama takdir edersiniz ki fazla teknik bileşenleri söz konusu. Her biri ayrı ayrı problem olan teknik detaylar var. Onların çözülmesi gerekiyor. Şu an o aşamadayız. Takvim vermek istemiyoruz ama çok uzun zaman alacağını tahmin etmiyoruz. Verilen sözlere uygun şekilde düzenleme yapılacaktır” cevabını verdi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri