Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çarşamba Yerleşkesinde bulunan Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsünde yer alan İletişim Fakültesinde, T.C. Kültür Ve Turizm Bakanlığı Gelecek Gençlerin Kültür Endüstrileri Destek Programı tarafından desteklenen “Yaratıcı Kültür Endüstrileri Genç Girişimciler İle Buluşuyor” adlı etkinlik düzenlendi. Etkinlikte Samsun’u anlatan Resim sergisi OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın katılımı ile açılış yapıldı.
Etkinlikte açılış konuşmasını yapan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal “Yaşadığımız dünyada artık makinelerle mücadele ediyoruz. Özelliklede yapay zekanın devreye girmesi ile artık insan bu yarışta havlu atacağı düzene geldi ama insanın insanlığını hatırlatacağı bir düzende geldi baktığımızda. İnsan yönünü koruduğunuzda insanla rekabet edecek veya başka bir şeyin insanla rekabet edeceği gücü olmadığını biliyoruz. Dolayısıyla bizi farklı kılan, bizi insan kılan , insani değerlerimizi ayakta tutulmasına neden olan şeyler. Burada aslından birincisinde kültür geliyor. Kültür ile beraber inşaa edilecek olan medeniyettir.Bu Kültür bizim zevklerimizi, düşünme biçimlerimizi, yememizi, konuşmamızı hatta tepkilerimizi belirleyen ekosistemdir. Ancak globalleşen dünyada kültürlerin baskılandığını, kültürlerin yok edildiğini tabi bu durumun biraz da bilinçli yapıldığını görebiliyoruz. Mesela tüm dünyada nereye giderseniz aynı kıyafeti giyiyoruzama bizi farklı kılan yemek kültürümüz var. Tek tipleşen dünyada aslında bir çoğunun gereksiz olduğunu düşünmeye başlıyoruz. Burada insanın kendisi olmasının sağlayan şey işte bizim yemek kültürümüzdür.” Diye ifade etti
“Savaşlar algı üzerinden devam ediyor”
İletişim fakültesi öğrencilerin meslek etiğine uygundavranması gerektiğinin altını çizen Rektör Yavuz Ünal “Şuanda baktığımız zaman Savaşlar algı üzerinden devam ediyor. Ve bu algılar Kilteİletişim Araçları ile yapılıyor. Aynı zamanda bu algıya bu savaşlara İletişim Fakültesi öğrencileri de katılmak zorunda bırakılıyor. Mesela Körfez savaşından başlayan Ortadoğu’yu tetikleyen ve hatta devletlerin yeniden biçimlendirmesine yol açan bir süreç işletiliyor. Şimdi burada bütün operasyonlara rağmen Ortadoğu’nun yeniden dizayn edilmesi noktasında önceden yapılan bir takım şeylere rağmen ortaya çıkan Yeni İletişim araıvardı. O da El-Cezireydi. Bütün operasyonları alt üst ediyordu. Çünkü tek bir kanaldan besleniyor. Mesela bu olayı insani bir operasyon yapılabiliyor diye algı yaratıyordu ama öldürülen milyonlar yine medya sayesinde konuşulmadı. Sadece kurtarılanlar konuşuldu. Bizde siz İletişim fakültesi öğrencilerine diyoruz ki; Mesleki etik değerlere uyun. Hem kendiniz için hem çevreniz için, hem de aileniz için. Günümüzde Filistin Ve İsrail savaşı var. Buna savaş dememekte gerekiyor. Filistin’de bir soykırım var demek gerekiyor. Filistin’e destek veremeyen kendi tarihini unutur,kendi geçmişini unutur. Bizim tarihimizde Kurtuluş savaşı neyse şuanda da Filistin o dur. İsrail’e kınama yapmayan Tarihini unutur.” Şeklinde konuştu.