Fatsa’nın Salihli Mahallesi Kuloğlu mevkisinde 10 dönüm fındık bahçesini keserek bu alana çiçek ekimi yapan 45 yaşındaki Hacı Akar, “Fındıktan beklediğim verimi alamadığım için çiçek yetiştirmeye karar verdim. Çiçekleri satmada pazarımız gerçekten çok iyi. İç ve dış pazarda talep çok yüksek. Kaliteli ürün yetiştirdiğimiz için pazar konusunda sıkıntı yaşamıyorum. Ürünlerimiz en iyi fiyattan alıcı buluyor” dedi.
10 dönümlük fındık bahçesini sökerek sera kurduğunu anlatan Akar, “Kesme çiçekçiliğe başlamamızın nedeni fındığın bizleri memnun etmemesidir. Uzun yıllar fındık üreticiliği yaptım. Her zaman astarı yüzünden pahalıya geliyordu ve Fındık para etmediği için bizler de mağdur duruma düşüyorduk. Ben de 10 dönümlük fındık bahçemi keserek burayı komple çiçek serası yaptım. Ben fındık bahçemde yılda 10 ton fındık yaparken, bu yıl yaşanılan don olayı yüzünden 10 kilo fındık alamadım. Bu don tüm bölgemizi etkiledi. Büyük zarar gördüm. Bu olaydan sonra fındığa alternatif olabilecek ürün araştırması yaptım. Bu konuda öncü olma adına ilk adımı atarak kesme çiçekçiliğe başladım. Çiçek yetiştiriciliği çok zahmetli bir iş ve büyük emek istiyor. Tüm ailemle birlikte burada çalışarak seramızdan çiçek alıyoruz. Ben, insanlarımızın sadece fındığa dayalı bir geçim sağlamaması ve alternatif olarak farklı ürünleri yetiştirmesi gerektiğini belirtmek istiyorum” diye konuştu.
Geçen yıl serasının yıkıldığını ve büyük zarar gördüğünü ifade eden Hacı Akar şöyle konuştu: “Komple yıkılan seralarımızı kendi imkanlarımızla yeniden yaparak faaliyete geçirdik. Yetkililerin yardım talebinde bulunmamız halinde bizlere destek olmasını istiyorum. 10 dönümlük bir seranın bana maliyeti 360 bin TL’yi buldu. Çiçekleri satmada pazarımız gerçekten çok iyi. İç ve dış pazarda talep çok yüksek. Kaliteli ürün yetiştirdiğimiz için pazar konusunda sıkıntı kesinlikle yaşamıyorum. Ürünlerimiz en iyi fiyattan alıcı buluyor. Bölgemizde bu işi yapmak isteyen üreticiler olursa gelsinler, kendilerine her konuda yardımcı olmaya hazırım. Ben ailemle birlikte çalışıyorum, işçi maliyetimiz yok. Sıkıştığımız zaman bir veya iki işçi alıyorum. Seramızda mart ayında ekimi gerçekleştirdik ve eylül ayı gibi hasat ettik. 15 bin fidan ektim ve her fidanım şu an yeni olduğu için bir veya iki tane veriyor. İleriki hasat döneminde daha da fazla verecekler. 15 bin fidan da ileriki dönemlerde yüz bin çiçek yetişecek. Seramızda ısıtma sistemini de kurduğumuz zaman yılda yedi kere çiçeklerden hasat alacağım. Çiçekçilik yılda bir kere değil, yedi kere hasat alınan bir ürün.”