'Fındıkta hayal kırıklığı artıyor'
Her yıl olduğu gibi Çarşamba ve Karadeniz Bölgesi çiftçilerinin büyük umutla beklediği fındık hasadı mevsimi hayal kırıklığı ile başladı. Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, hasat mevsiminden aylar önce bu yıl tahmini hasadın 480 bin ton olmasının beklendiğini belirtmesine rağmen hasat için tarlaya giren çiftçinin hayal kırıklığı yaşandığı belirtiliyor.
'Rekoltenin düşük olacağı Nisan'dan belliydi'
Konu hakkında son durumla ilgili olarak bilgi aldığımız Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, "Bu sene baştan beri söylüyoruz. Fındık'ın Nisan ayından beri bu durum belliydi. 2013 yılı fındık rekoltesi bizim yaptığımız sayımlara göre çok düşük. Hatta şu an bahçelere giren üreticilerimiz var ve toplayanlar var hani o tahmin ettiklerinin de altında fındık var. Bu 2013 yılı başlandı gördüğümüz gibi açıklanan rekoltenin de altında olduğunu tahmin ediyoruz. Toplanan bahçelerden bu anlaşılıyor".
'Fındık üreticisinin masrafı 5,5 buçuk lira'
Piyasa ya inen ve satışa sunulan fındık fiyatları konusun da bir şey söyleme şansım yok. Ancak biz fındık maliyetini hesapladık ve çiftçiye maliyet 5 ila 5 buçuk arasında değişiyor. Bu 5, 5 buçuk lira dediğimiz yüksek kesimlerdeki maliyetler biraz daha fazla oluyor. Düz ovaların bazıları makine ile çiftçilik yapıldığı için o yüksek kesimlere göre maliyeti biraz daha düşük oluyor şeklinde konuşan Güngör, "Artı bunun üzerine kar payı olacak ama bu yıl devamlı üzerine basa basa söylüyorum. Tahminlerden dahi altında fındık var. Yani o açıklanan rakamın da altında tabi biz bu Ziraat Odaları olarak açıkladığımız rakamı söylemek istiyoruz" şeklinde ifadelerle açıklamasını şöyle sürdürdü.
'Fındık'ta rekolte 150 bin ton daha az'
Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, "Şimdi şu anda arza göre bazı aylarda değişebilir. Türkiye de 600 bin ton fındığın pazarı her zaman iş yapar. Ama bunu kabuklu fındık olarak belirtmek istiyorum. Bizim tahminimiz 480 bin ama bu son duruma baktığımız da bahçelerde toplanan fındığa baktığımız da bu tahmin de çıkmayacak. Bu yıl fındığın bana göre 150, 200 ton olduğu görülmektedir. Geçen yıllara göre arzın fazla olacağını tahmin edebiliriz.Tabi bu oranda fiyatlar kendiliğinden yükselebilir".
'Çiftçilerimiz mutlaka TARSİM SİGORTASI yapmalı'
Çarşambalı çiftçilerin fındık üretimine güvendiklerini ama diğer yandan da sebze ve meyve ekiminde de sıkıntılı olduklarını konu hakkında ki görüşlerini sorduğumuz Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, "Çarşamba Ziraat Odası olarak aslında bu yıl sebze üretimi geçmiş yıllara göre en iyi ve en güzel fiyatı aldığını söyleyebilirim. Geçmiş yıllara göre sebze ve meyve bu yıl adeta altın yılının yaşandı diyebilirim. Ama üründeki verimsizlik bu son aylarda ki yağışlar nedeni ile kayıp olmuştur mutlaka. Eğer bu yağmurlar bir ay önceden yağmış olsaydı üretici daha fazla perişan olacaktı. Biz daha önce ki beyanatlarımızda söylediğimiz gibi çiftçilerimize bundan sonra ne ürünü yaparsak yapalım mutlaka TARSİM Sigortası ile sigortalamalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü yağan yağmurlar eskisi gibi değil bir sel felaket şeklinde yağıyor. Bu yağmurlardan sebze de, fındıkta etkileniyor. Onun için mutlaka ister sebze yapalım, isterse fındık olsun mutlaka ama mutlaka çiftçilerimizin TARSİM sigorta yaptırmasını ısrarla öneriyoruz. Aksi takdirde çiftçilerimizin bu zararlarını başka türlü telafi etme şansı olmayacaktır" .
'Ovayı fındık ve kavak doldurdu tarım azaldı'
Bunu biz neye bağlıyoruz ovanın çoğu fındık ve kavak ağacı bu yüzden açık alan kalmadı. Eskiden fındık dikildiğinde aralarında sebze yapılabiliyordu şu an da açık sebze çok azaldı seralarda var sadece ben bunu kavak ağaçları ve fındığa bağlıyorum. Eğer sebzenin getirisi daha fazla olursa üretici fındığın bir kısmını sökebilir sebze yapabilir yeter ki çiftçi para kazansın para kazanırsa kavağı da keser sebze yerini de sebzeye çevirebilir.Üretici para kazandığı zaman destek de almasa söküme para da almasa yapabilir diyorum yeter ki para kazansın" şeklinde konuşarak açıklamalarını sona erdirdi.
HABER-FOTO: Ayşe EROL