Fındık Hasadı Başlıyor

Samsun İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Nail Kırmacı, fındık hasadının başlamasına kısa bir süre kala fındık üreticilerinin hasatla ilgili kriterleri dikkate almaları, kurutma ve depolama işlemlerini gerektiği gibi yapmaya dikkat etmeleri konusunda uyardı

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Samsun İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Nail Kırmacı şunları söyledi; “Samsun’da fındık 934 000 dekar alanda yetiştiriciliği yapılan ve ekonomik önemi olan bir üründür. Üretim sezonu boyunca budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele, hasat, harman ve depolama gibi teknik uygulamaların gereği gibi yapılması, verim ve kalite artışı sağlayacaktır. Fındık hasadının başlayacağı bu günlerde üreticilerimizin hasatla ilgili kriterleri dikkate almaları, kurutma ve depolama işlemlerini gerektiği gibi yapmaya dikkat etmeleri gerekmektedir.” Dedi.

Kırmacı konuşmasının devamında, “Fındık hasadına başlanmadan önce bahçelerde genel temizlik yapılmalıdır. Hasadı güçleştirebilecek yabancı otlar biçilerek temizlenmelidir. Bahçelerimizin önemli bir kısmı karışık çeşitlerle kurulu olduğundan farklı çeşitler aynı zamanda hasat olgunluğuna gelmemektedir. Bazı çeşitler erken bazı çeşitler geç olgunlaşmaktadır. En uygun yöntem farklı çeşitlerin ayrı ayrı ve olgunlaştıklarında hasat edilmeleridir. Ancak pratikte karışık çeşitlerle kurulu bahçelerde hâkim olan çeşit olgunlaştığında hasat işlemi yapılmaktadır. Fındıkların hasat olgunluğuna geldiği bazı özelliklere bakılarak anlaşılmaktadır. Bu özellikler; zurufların iyice kızarması, fındık tanelerinin zuruf içerisinde  hareket etmesi, sert meyve kabuğunun ¾ nispetinde kızarması, ve iç fındığın kendine has sertlik ve tadının olması, sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman mevcut meyvelerin ¾’ünün  daldan dökülmesi fındığın hasat olgunluğuna ulaştığını gösterir. Hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklarda sert meyve kabuğu donuk olur, iç kabuğu iyice doldurmaz, buruşuk iç oranı artar ve randıman düşer. Fındık çeşitleri kendine has sertlik, lezzet ve tada ulaşmadan hasat edilmesi durumunda meyve kalitesi düşer. Uzun süre muhafaza edilmeleri güçleşir ve kolay bozulurlar.

Fındığın en iyi hasat edilme şekli dalların silkelenmesi ile yerden ve bekletilmeden toplanmasıdır. Böylece fındıklar tam hasat zamanında toplanır,  randıman ve kalite iyi ayrıca dal ve dalcıklar ile gelecek yılın tomurcukları da zarar görmemiş olur. Yerden toplamaya uygun olmayan bahçelerde daldan elle toplanacaksa; dalların birbirine sürtünmemesi, çotanakların dallara birleştiği yerden tek tek toplanması, gelecek yılın mahsulünü oluşturacak dal, dalcık ve tomurcukların zarar görmemesi için sıyırma şeklinde toplama yapılmaması, hasadı yapılan dalın dikkatlice yerine bırakılması gerekir.  Hasatta fındığın kızışmasına neden olan naylon çuval kullanılmamalı, yerine jüt veya file çuvallar kullanılmalıdır. Çuvallara toplanan fındıklar harman yerine taşınır. Harman yerlerinin hafif bir meyil verilerek betondan yapılması uygundur. Harman yerine getirilen fındıklar yığın halinde bırakılmamalı, 10-15 cm kalınlığında bir tabaka halinde serilerek güneşli havalarda kurumaları sağlanmalıdır. Harmanlama da fındığın iyice kurumasına özen gösterilmeli, nem oranı kabuklu fındıkta % 12’yi iç fındıkta % 6’yı geçmemelidir. Kurumuş fındıkları çuvallama sabah erken veya akşam geç saatlerde yapılmalı, fındıklar sıcak halde iken çuvallama yapılmamalıdır. Kuruyan fındıklar jüt veya fileli çuvallarda zemini tahta olan depoda yüksek yığınlar oluşturmadan bırakılmalıdır. Depo olarak kullanılacak yerin serin, kuru ve havalanabilir nitelikte olması durumunda ürün 1 yıl kadar özelliği bozulmadan muhafaza edilebilir. Hasat olgunluğundan önce toplanmış iyi kurutulmamış ve fazla nemli fındıkların muhafazası oldukça güç olup, kızışma,  acılaşma ve küflenme meydana gelir. Ayrıca insan ve hayvan sağlığı için zararlı olan aflatoksini oluşturan etmenlerin de fındıkta erken toplama, olumsuz koşullarda harmanlama ve uygun olmayan depolama şartlarından kaynaklanabileceği göz ardı edilmemelidir.”

Nail Kırmacı konuşmasının son bölümünde ise, “Karadeniz bölgesinde fındık hasadı, iklime bağlı olarak yıllara göre değişmekle birlikte genel olarak Ağustos ayının birinci yarısında başlamaktadır. Fındık yetiştirilen Bölge İllerinde olduğu gibi İlimizde de her yıl  ‘Fındık Hasat ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu’nca fındık alanlarında yapılan inceleme sonucunda hasat ve ihraç tarihleri belirlenmektedir. Fındık hasat ve İhraç tarihlerini Belirleme Komisyonu çalışmaları neticesinde alınan karara göre 2017 yılı ürünü için Samsun İlinde fındık toplanmasına; sahil kuşakta 10.08.2017, orta kuşakta 05.08.2017, yüksek kuşakta ise 15.08.2017 tarihlerinde başlanabilecektir. Fındık üreticilerimizin, İlimiz için belirlenen hasat tarihlerini dikkate alarak fındık hasadına başlamaları, ayrıca hasat, harman ve depolama işlemlerini tekniğine uygun olarak yapmaya özen göstermeleri, kaliteli ve randımanı iyi olan ürün elde önem arz etmektedir.” İfadelerine yer verdi.

HABER MERKEZİ 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri