FABRİKA ÖNÜNDE FINDIK KUYRUĞU
Karadeniz bölgesinin geçim kaynaklarının başlıca ürünlerinden fındıkta üretici bu yıl beklediği fiyatı alamayınca, tepkisini dile getirmişti. Tepkiler üzerine olaya el atan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin vatandaşın fındığını alacağını açıklamıştı. Alınan karar neticesinde Çarşamba ve civar ilçelerden getirilecek fındıkların alım merkezi olarak Çarşamba Şeker Fabrikası depoları tespit edilerek alımlara burada başlanıldı.
Çarşamba İlçesi’nde üreticiler Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık alım noktasının Çarşamba Şeker Fabrikası olduğunun açıklanması üzerine çiftçiler ürünlerini çuvallarla kamyonetlere yükleyerek Çarşamba Şeker Fabrikası’na getirmeye başladı. TMO' dan İnternet üzerinden aldıkları randevu sonrasında Şeker Fabrika binasının eski Şeker pancarı küspe kapısı olarak adlandırılan kapı önü ve Çarşamba Ayvacık karayolu kenarına gelerek uzun kuyruk oluşturmaya başladı. Şeker Fabrikası binasında TMO yetkililerince yapılan gerekli incelemelerin ardından üreticiler fındığını tavan fiyat olan 10 TL kilosu olmak üzere randıman ve kalitesine göre tüccardan daha karlı biçim de TMO'ya teslim ettikleri öğrenildi.
KÜSPE SIRASI FINDIĞA DÖNDÜ
1989 yılında faaliyete açılan Çarşamba Şeker Fabrikası’nda geçtiğimiz yıllara kadar alışılagelmiş şeker pancarı küspe kuyruğunun ( hayvan yemi) bu yıl fındık üreticilerinin oluşturduğu kuyruğa dönüştü. Uzun kuyrukları gören vatandaşlar, “Önceden ya şeker4 pancarı teslim etmek ya da hayvanlara küspe almak için fabrika önünde traktörlerle sıra beklenirdi. Fabrikanın üretiminin durmasından sonra bu sıra mazide kaldı. Ama bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındığın alım noktasının fabrikanın olduğu açıklanınca şimdide fındık üreticileri buraya kamyonetlerle ve traktörlerle uzun kuyruklar oluşturuyor.” dediler.
NE KADAR FINDIK ALINDI?
Şeker Fabrikası depolarında depolanan fındık alımları hakkında bilgi verilmezken, Samsun Valiliği’nden alınan bilgilere göre Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nun Çarşamba’da alım yaptığı fındık sayısı şu şekilde; ALIM YAPILAN GÜNLÜK ÜRETİCİ SAYISI: 191, TOPLAM
ÜRETİCİ SAYISI: 3 bin 441, GÜNLÜK ALIM MİKTARI(kg) : 496 bin 336, TOPLAM ALIM MİKTARI(kg): 8, 672.93
HABER MERKEZİ