Samsun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Havza’da düzenlendi. Her ay bir ilçede gerçekleştirilen toplantıda iklim şartlarına bağlı olarak yaşanan sıkıntılar masaya yatırıldı. Yaşanan don ve fırtınadan dolayı fındıkta rekolte kaybı, kuraklık ve aşırı yağış sebebiyle buğdaydaki dönüm başı verimin 500 kilolardan 280 kilolara kadar düştüğüne dikkat çekildi.
Samsun Ziraat Odası ve İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Tütüncü başkanlığında Havza'da yapılan toplantıya Havza Ziraat Odası Başkanı Fahri Şahin, Terme Ziraat Odası Başkanı Mehmet Yetkin Karamollaoğlu, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, Kavak Ziraat Odası Başkanı Süleyman Aslankaya, Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Aslan, Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Alper, Ladik Ziraat Odası Başkanı İmdat Demir katıldı. Toplantıda ilk olarak fındıkta yaşanan don ve fırtına nedeni ile rekolte kaybı yaşanacağı ve bu yıl buğdayda kuraklık, çiçeklenme dönemi, yağan yağmur ve dolu nedeni ile dönüm başı verimin 500 kilolardan 280 kilolara kadar düştüğü belirtildi.
Toplantının son bölümünde ise yaban hayatta bulunan domuzların hızlı şekilde ürediği ve sayılarının çoğaldığına dikkat çekilerek buna bağlı olarak çiftçilerin zarara uğradıkları, domuz ile mücadele yapılması karara bağlandı. Yine bölge çiftçisine Tarım sigortasının öneminin anlatılması, eğitim çalışmaları yapılmasının gerektiğini ve bu yönde daha iyi sonuçlar elde edeceğini söylendi. Toplantı sonrası Havza Ziraat Odası tarafından düzenlenen iftar yemeğine geçildi.
Düzenlenen İftar programında konuşma yapan Havza Ziraat Odası Başkanı Fahri Şahin, Havza’da bölge tarımını masaya yatırıldığını dile getirerek "Cenabı Allah don verdi, yaktı. Kuraklık oldu kuruttu. Daha devlet çiftçiye yardım etmek için neyi bekliyor.” diyerek mahsulde bekledikleri verimi alamadıklarını dile getirdi.
Daha sonra Ziraat Odaları adına konuşan Terme Ziraat Odası Başkanı Mehmet Yetkin Karamollaoğlu ise “Samsun'da bu yıl bazı nedenlerden dolayı fındıkta, buğdayda, fiğde, çeltikte ve ayçiçeğinde bir çok zarar oluştur. Bu sorunların başında kuraklık gelmekte ve kuraklığın giderilmesi için mevcut su rezervlerinin ovalarda en iyi şekilde kullanılması için sulama projeleri hayata geçirmeliyiz. Normalde yüzde 30 zararı olan çiftçilerimizin tarımsal borçları son kararnamede ertelendi? Fakat borçlarda henüz ertelenme söz konusu değil. Ortada gerçek bir realite yok." şeklinde konuştu.
FINDIK VE ÇAYA KOTA MI GELECEK?
Karamollaoğlu fındık ve çaya da kota gelebileceğini dile getirerek "Fındıkta bu sene ihracatçılarının büyük korkuları var. Bunun nedeni ülkenin en büyük ihracatçısı iflas etti. Bu firma ülkedeki fındığın 3'te birini o ihraç ediyordu. İflas eden firmanın yerine gelen firma duyumlarımıza göre 20 milyon dolara Amerika’dan çiftlik almış. Avrupalıların fındık piyasasına girmesi akıllarımıza tütün ve pancar gibi fındığımıza da mı kota gelecek ve fındık yok edilecek? Fındıktan sonra sıra çaya mı gelecek? Sorularını gündeme getirdik." dedi.