HABER-FOTO: Burak ÇALIŞKAN
Çarşamba’da fındık üretimi ve örtü altı üretimin açık alanda yapılan üretimin önüne geçtiğini belirten Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, “ Çarşamba ovası sürekli ağaçlanıyor. Eskiden fındık ağaçlarının arasında sebze üretimi yapılıyordu. Şimdilerde ağaçlar büyüdüğü için açık alanda üretim yapılmıyor. Sebze üretimi örtü altında yapılıyor. Açık alanda sebze üretimi azalmış durumda. Bunun sebebi ise üreticinin fındığı ve örtü altı üretimini daha garantili ve risksiz görmesidir” diyerek açık alanda sebze üretiminin azaldığını ifade etti. Güngör açıklamalarının devamında, “ Açık alanda fasulye üretimi yapan üreticiler ise bu yıl ürettikleri fasulyenin yağmurlar yüzünden çürüdüğünü ifade etti. Üreticilerde bu yüzden örtü altı üretimi veya fındık üretimine yöneliyorlar.” dedi.
Açık alanda olan ürünlere göre kapalı alanda üretilen ürünleri daha kaliteli ve daha az risk taşıdığını ifade eden Güngör, “ Açık alanda üretilen ürün olumsuz hava koşullarında çürüyor. Buda üreticinin zararına yol açıyor. Tüm bu olumsuzluklar sebebiyle üreticiler örtü altı sebze üretimine ve fındığa yöneliyor. Fındığı topladığınızda istediğiniz zaman pazara çıkartma avantajı var. Sebzede ise bu böyle değil sebzeyi topladığın zaman aynı gün içerisinde satmak gerekir.” dedi.
‘Sözleşmeli tarım üreticinin yüzünü güldürür’
Çarşamba ovasının çok verimli topraklara sahip olduğunu ifade eden Güngör, “ Üreticiler sebzelerini satacakları pazar alanı bulamadıkları için, sebze üretimini bırakıp fındık ve kavak dikiyor. Bu yüzden verimli topraklarımız heba oluyor. Bafra’da iki tane sebze fabrikası bulunmaktadır. Bafra ürünleri Türkiye ve dünya pazarına açılmış durumda. Çarşamba’da bir konserve fabrikası açılsa, Çarşamba’da sebze üretimi iki katına çıkar. Bu durumda hem üretici kazanır hemde ülke ekonomisine katkıda bulunulur.” dedi.
‘Çarşamba’daki fındık fabrikaları gerekenden fazla’
Çarşamba’da çok sayıda fındık fabrikası bulunduğunu belirten Güngör, “ Fındık fabrikaları açan iş adamlarımız, konserve fabrikası ve meyve suyu fabrikası açsa, Çarşamba tarımı büyük oranda büyüme gösterirdi” dedi. Fındık fabrikalarının kar oranının yüksek olmasında dolayı iş adamlarının fındık fabrikalarına yöneldiğini ifade eden Güngör, “Sebze ve meyve suyu fabrikalarının Çarşamba’ya daha çok getirisi olacağına inanıyorum. Eğer konserve fabrikaları ve meyve suyu fabrikaları açılırsa, Çarşamba’da ki sebze ve meyve üretimi, iki katına çıkar.Umarım en kısa zamanda Çarşambamızda birkaç tane sebze ve meyve suyu fabrikası açılır.” diyerek açıklamalarına son verdi.