HABER-FOTO: Serkan KARAHAN
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ‘Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması’ kapsamında Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından geliştirilen fındık zurufundan kompost elde etme ve uygulama projesi devam ediyor.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen ve Terme Ziraat Odası Başkanlığının da makine-donanım desteği verdiği proje kapsamında Terme, Çarşamba, Salıpazarı, Ayvacık, Tekkeköy, Ondokuzmayıs ve Atakum ilçeleri pilot ilçeler olarak tespit edildi.
Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından bugün Çarşamba’da yapılan çalışmada daha öncesinde toprak tahlilleri alınan bir elma bahçesine fındık zurufundan elde edilen kompost gübreleme işlemi yapıldı. Çarşamba’nın Kızılot ve Şeyhgüven Köyü’nde gübreleme çalışması yapan ekipler, aradan geçen zaman içerisinde gübreleme sonrasında toprakta gerçekleşen mineral değişimini gözleyecekler.
Konu hakkında açıklamada bulunan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tarım ve Su Kaynakları Bölüm Başkanı Gülen Özyazıcı, “Çarşamba’da, Terme’de fındık yetiştiriciliği yapılıyor. Fındığın hasattan sonra kalan artığı olan zuruf çok değerli ve organik bir materyal. Topraklarımızın organik madde içeriği de oldukça düşük. Bu projeyle amacımız; topraklarımızın verim kaybını azaltmak” dedi.
TOPRAKTAN ALDIĞIMIZI TOPRAĞA VERİYORUZ
Özyazıcı, Çarşamba’da yaptıkları çalışmayla da alakalı olarak, “Bu bölgelerde zuruf daha çok ya yollarda bırakılıyor, ya da yakılıyor. Bu materyali biz gübreye çevirerek, elma, kivi ve fındık bahçelerimiz de değerlendirmek istedik. Burada bir elma bahçemiz var. Bu bahçemizden toprak örnekleri alarak test yaptık. Toprakların verimlilik durumunu tespit ettik. Bu materyal bu topraklar içinde oldukça isabetli bir seçim. Çünkü toprak hafif bir yapıda ve oldukça düşük miktarda organik madde içermekte. Projenin bu başlangıç yılı ama önümüzdeki yıllarda üst üste uygulanarak, bu toprakların verimlilik gücü artırılarak bahçe daha verimli hale getirilecek. Bir yandan biz bu materyalle diğer kimyasal gübrelerden farklı olarak, hem bitkimizi besliyoruz hem de toprağımızın verimliliğini artırıyoruz. Bu hem toprağın dengesini sağlıyor, toprağı sürekli sömürmüyoruz. Topraktan aldığımızı toprağa veriyoruz.” dedi.
ÇİFTÇİLERE ÖRNEK ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ
Özyazıcı, “Kompostun içeriğini tespit ettik ve bitkimizin istediği miktar kadar da her bir ağaca organik maddeyi ekledik. Şu anda zuruf toprağa serildi daha sonra toprağa karıştırılacak. Hasat zamanında da verimlilikleri tespit edilecek. Daha sonra da topraklardan tekrar örnek alınarak, bu 6 aylık süreçte nasıl bir değişim yaşanmış bunu tespit edeceğiz. Şu anda bu ilk defa yapılan bir proje de değil. Fındık bahçelerimizde denedik ve oldukça da verimli oldu. Yani bu ilk defa oluyor mu olmuyor mu diye başlanılan deneme değildir. Biz sadece burada çiftçilere örnek olarak göstererek bundan sonra da buradaki maddenin yakılmadan gübreye dönüştürülerek, kendi bahçelerinde özellikle de işletmelerin dışarıya bağımlı olmadan çevrilmelerini sağlıyoruz” dedi.