Karadeniz bölgesinin,önemli geçim kaynağı olan fındıkta, bahar döneminde atılan gübre zamanının yaklaşmasıyla birlikte esnaftaki gübre satışları rağbet gördü.
'%40 Civarında Artış Gösterdi'
Gübre satışı yapan esnaf, "Üreticiler gübrelerini almaya başladılar fakat, gübre fiyatları geçen yıla oranla %40 oranında zamlandı. Bu mevsimde müşterinin en fazla rağbet gösterdiği gübre Amonyum sülfat ve 26 Can azotlu gübrelerdir. Bu gübrelerin fiyatları da geçen yıla oranla %40 civarında artış gösterdi. Doğal gübre alışkanlığı bölgemizde olmadığı için satamıyoruz. Çünkü Çarşamba'da organik fındık üretimi yapan yok.Varsa da en fazla %5 oranındadır. Baharda atılan gübre toprağın şuan Amonyum ihtiyacını karşılıyor. Sülfatlı gübreler ise toprağın çözünürlüğünü sağlıyor. Gübrelerin şuan ki satış fiyatları ise şu şekilde; Yazlık gübre dediğimiz azotlu ve sülfatlı gübreler olmak üzere değişiyor. Mesela şuan (26 Can) azotlu gübrenin fiyatı 115 TL, üre gübresi (46 azot) 160 TL. Amonyum sülfat kükürtlü gübrenin fiyatı ise 90 TL. Kompeze gübrelerin fiyatları, Dab gübresi 185 TL iken diğer gübrelerin fiyatları ise 140 - 160 TL arası." dedi.
'Gübre, Zamanlı ve Bilinçli Atılmalı'
Fındık toplama zamanına kadar mevsimlere göre değişik türlerde atılan gübrelerin zamansız ve bilinçsiz atıldığından yakınan esnaf, "Fındık gübresi zamanlı ve bilinçli atılmalı. Ülkemizde genelde gübre atışları bilinçli değil. Bu nedenle de ziraat odaları ya da tarım müdürlükleriyle birlikte atılması gerekli olduğuna inanıyorum. Çünkü yanlış atılan her gübre israftır." şeklinde konuştu.
Fındığın, piyasada ki fiyatından bahsedenesnaf, 50 randıman fındığın 21,25 TL'den alındığını aktardı.
HABER: Yağmur AYAN - Büşra KOCATAŞ