FINDIKTA KÜLLENME HASTALIĞI İLE MÜCADELE UYARISI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, son yıllarda meydana gelen iklim değişiklikleri ve uygun hava şartlarının da etkisiyle fındık bahçelerinde külleme(küf) hastalığının yaygın olarak görüldüğünü belirterek,

 “Üreticilerimizin bahçelerini kontrol etmeleri ve zaman geçirmeden tedbir almaları yararlarına olacaktır” dedi.


Nail Kırmacı yaptığı açıklamada, “Son yıllarda meydana gelen iklim değişiklikleri ve uygun hava koşullarının da etkisi ile ilimiz fındık bahçelerinde külleme hastalığı yaygın olarak görülmektedir. Üreticilerimizin bahçelerini kontrol etmeleri ve hastalık görülen bahçelerde gerekli önlemleri almaları gerekir” ifadelerini kullandı.
Hastalığın doğrudan ürüne zarar vermediğini ancak hastalıklı yaprakların fizyolojik faaliyetlerini sağlıklı yapraklar gibi yerine getiremediğini ve vaktinden önce döküldüğünü belirten Kırmacı, “Hastalık etmeninin yaprakları enfekte etmesi için en uygun sıcaklık 10-20 derecedir ve ilkbaharda yapraklar genellikle normal büyüklüğünü aldığında görülmeye başlar. Başlangıçta tozlu beyaz olan mantar kolonileri sonrasında yaprağı tamamen sarar, yaprak yeşil rengini ve parlaklığını kaybederek matlaşır. Daha sonra yapraklar giderek kahverengileşmeye gevrekleşmeye ve kıvrılmaya, dökülmeye başlar. Bulaşık olan fındık bahçelerinde bu durumun daha sonraki yıllarda da devam etmesi halinde üründe kalite düşüklüğü ve ağaçlarda gelişme geriliği görülebilir. Fındık yetiştiriciliğinde kültürel tedbirler üretimin sürdürülebilirliği bakımından önemlidir ve alınması gerekir. Külleme hastalığına karşı enfeksiyon kaynaklarının azaltılması için dökülen yapraklar yok edilmelidir. Budama zamanında, iyi bir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlayacak şekilde yapılmalıdır” diye konuştu.
Kimyasal mücadele hakkında bilgi veren Nail Kırmacı, “Kimyasal Mücadele; yeşil aksama birinci ilaçlama, hastalığın bir yıl önce görüldüğü bahçelerde çotanak bağlama döneminde, diğer bahçelerde belirtiler görülür görülmez yapılır. Uygun koşullar devam eder ve hastalık tekrarlarsa uygulanacak bitki koruma ürününün etki süresine göre ikinci ve diğer ilaçlamalar yapılır. Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nce fındıkta külleme hastalığına karşı geçici tavsiyesi olan aktif maddeler belirtilmiştir. Külleme hastalığı görülen bahçelerde; yetkili kişilerce yazılacak reçete karşılığında bitki koruma ürünleri satış bayilerinden temin edilen BKÜ, bitki koruma ürünleri uygulama belgesi sahibi kişiler tarafından uygulanmalıdır. Üreticilerimizin bahçelerini kontrol etmeleri ve zaman geçirmeden tedbir almaları yararlarına olacaktır” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri