48 ilçesinde 16 Eylül 2015 tarihinde başlayan ve halen devam eden ‘Fındık Yetiştiriciliğinde Budama Elemanı Benim Uygulamalı Eğitim Projesi’ ile dekar başında elde edilen üretim ve kalitenin artacağını söyledi
Dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini karşılayarak lider ülke konumunda olan Türkiye’de dekar başına fındık üretim miktarının çok düşük olduğunu vurgulayan Kemal Yılmaz, “Fındıkta lider ülkeyiz ancak verim ve kaliteye gelindiğinde maalesef durum böyle değil. Diğer fındık üreten ülkelerde dekara 200 ile 400 kg arasında ürün alınabilirken ilimizde bu verim değeri dekara yaklaşık 100 kg civarındadır. Bu bizim kaderimiz olmamalı ve bunu da uyguladığımız ve uygulayacağımız bu tarz projelerle değiştireceğiz” dedi.
Fındıkta verim ve kalite düşüklüğünün en önemli nedenlerinden birinin budama, diğerinin gübreleme olduğunu belirten Yılmaz, “Budama ve gübreleme usulüne, tekniğine uygun yapılmadığı sürece ne olursa olsun verim ve kaliteyi arttırma şansımız olmayacaktır. Uygulanan proje ile Ordu, Giresun, Trabzon, Samsun ve Düzce illerimizde toplam 960 fındık budama elemanı yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Kursa katılan üreticilerimizin bölgelerinde budama işini yapan kişilerden olmasını istedik. Üreticilerimizin doğru bildikleri ama yanlış yaptıkları uygulamalar var. Biz de bu yanlışları düzeltip telafi edelim ve bundan sonraki budayacakları bahçelerden daha yüksek verim almalarını istedik ve böyle bir çalışmayı başlattık. İnşallah bu hataları düzelterek Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümü olan 2023'de lider ülkeye yakışır verim ve kaliteye ulaşacağız. Nasıl ki üretimde yüzde 75 ile lider ülkeysek inşallah 2023 yılında verim ve kalitede de lider ülke konumuna geleceğiz. Biz önce buna inanacağız. Burada yapılan çalışmalar diğer üreticilerimize de örnek olacaktır” diye konuştu.