Açıklamada, fındıkta yaşanan yeşil kokarcayla mücadele edilmesi gerektiği belirtilerek, şunlar kaydedildi: “Fındığın ülkemize önemli döviz girdisi sağlayan ürün olması nedeniyle, meyvelerin iç doldurmaya başladığı Temmuz ayında fındık, yeşil kokarca tarafından emilmek suretiyle buruşuk ve yer yer şekilsiz iç oluşumuna neden olur. Dış satımda karşımıza önemli bir sorun olarak çıkan lekeli iç fındıklar ürünün kalitesini düşürdüğü gibi, fiyatının da düşmesine neden olarak ihracatımızın olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaktadır. Ülkemizin hem ürün kaybına hem de döviz kaybına neden olan fındık yeşil kokarcasına karşı kültürel mücadele olarak yabancı ot temizliğine dikkat edilmelidir. Kimyasal mücadeleye karar vermeden önce sabahın erkeninde veya akşamın serininde yapılacak sayımda 10 ocakta 1 veya daha fazla genç bulunması halinde ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Ancak gençlerin (nimflerin) çok az hareketli oluşu nedeniyle temmuzun ilk yarısında yapılacak ilaçlamada tam bir başarı sağlamak amacıyla bütün bahçelerin kaplama sağlayacak şekilde ilaçlanması gerekmektedir. Mevsim için anormal derecede sıcak olan günlerde ilaçlama yapılmamalıdır. İlaçlama esnasında arıların su içtiği kaynaklara ilaç bulaştırılmaması son derece önemlidir. İlaçlama esnasında tüm koruyucu önlemler alınmalıdır. İlaçlama bittikten sonra bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalı, boş ilaç ambalajları su kaynaklarına bulaşmayacak şekilde derin bir çukura gömülmelidir. Ayrıca temmuz ayı içinde yabancı ot mücadelesi, dalkırana karşı yapılan ilaçlamanın etki süresi dikkate alınarak ikinci bir ilaçlama yapılabilir. Analiz için yaprak örneklerinin Temmuz ayının ikinci yarısında ve toprak örnekleri ise bu dönemden Aralık ayı sonuna kadar alınabilir."
FINDIKTA ‘YEŞİL KOKARCA’ UYARISI
Fındık meyvesinin en büyük zararlısı olarak bilinen ‘yeşil kokarcaya’ karşı üreticiler uyarıldı.