Türkiye’nin sayılı ovaları arasında yer alan Çarşamba Ovası hakkında gazetemize röportaj veren Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir şu konulara değindi:
ÇARŞAMBADA FINDIK ÜRETİMİ VE FİYATLANDIRMASI
Aydemir, “Çarşamba da en çok tarımı yapılan fındıktan başlamak gerekirse biz rekolte çalışmalarına başladık. Hatta şuanda da mühendislerimiz bahçelerde, arazilerde incelemelerde bulunuyorlar, yakında bitireceğiz. Gezdiğimiz köylerde ise şunu fark ettik. Geçen seneye oranla fındıkta rekolte düşük. Özellikle yüksek kesimlerde yaşanan sel, dolu ve rüzgardan etkilenen fındık koçanları dalından koptu. Buda geçen seneye oranla daha az üretim olacağını gündeme getiriyor. Yaptığım araştırmalara bakıldığında daha çok batı bölgelerindeki bahçelerimizde %30 oranında düşüş yaşandı. Bu sene 2019 yılı için,fındıkla ilgili vatandaş memnundu fındık altın yılını yaşadı. 30 Haziran itibariyle 311.000 ton iç fındık ihracatı yapılmış olup Ağustos ayı sonuna kadar da bu sezonun devam edeceğini toplamda 330.000 ton iç fındıkta ihracat yapılacağını planlanıyor.Kabuklu fındıkla karşılaştırma yapıldığında 660.000 tona tekabül ederken, ayrıca iç piyasada da satılan fındıkta bu yıl 100.000 ton iç fındık bunu da 200.000 ton kabuklu fındığa oranladığımızda Türkiye ‘de 800.000 ton fındık tüketimi olduğunu görüyoruz.” diyerek açıklamasına şu cümlelerle devam etti; “2019-2020 yılı içerisinde Toprak Mahsülleri Ofisi ‘nin (TMO) depolarına baktığımızda da onlarda depolarını boşaltmak üzere .Bilindiği üzere Çarşamba halkının neredeyse tek geçim kaynağı olan fındık, bu yüzden geçtiğimiz yıl iyi bir sezon geçiren fındıkta bu senede rekolte açısından düşük gözükse de devletin verdiği fiyat bu durum gözetilerek verilecek ve geçen yıl bu zamanlarda devletin fındığa verdiği fiyata dair açıklama yapılırken bu senede yine rekolte çalışmaları bitiminde bölge bölge Tarım İl Müdürlükleri’nde toplantı sonrası devlet bir karar alır ve fındığa vermeyi düşündüğü fiyatı açıklayacaktır. Geçen yıl sadece Çarşamba ‘da fındık üretimi 64.000 tonu gördü bu Karadeniz bölgesinde rekolte bazında ikinci en yüksek il olmamızı sağladı. Yani son olarak fındıktan ümitliyiz.” dedi.
SEBZE ÜRETİMİ YAPAN ÇİFTÇİLERDE PANDEMİ SONRASI SON DURUM
Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, “Sebze üretimi konusunda da yine fındık gibi iyi bir sezon geçiriyoruz. Pandemi dönemi yaşayan çiftçi ilk zamanlar bu sürece ayak uyduramasa da zamanla bu durumu atlatıp hatta bu durumu aleyhlerine çevirmeyi başardılar. Sokağa çıkma yasağını iyi değerlendiren çiftçilerimiz sebzelerine gözü gibi bakmış buda sebzelerin daha verimli olmasını sağlamıştır. Baktığımızda ilk fiyatlandırmada 7-8 TL olan fasulye ,patlıcan, biber v.b sebzelerde şuan da fiyatları halkın bütçesine uygun ve talebi karşılayacak oranda.Tabi bu duruma yardımcı olan jandarmamıza polisimize ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
ÇARŞAMBA OVASININ YENİ GÖZDESİ KİVİ
Başkan Aydemir, “Çarşamba ovasında yetişmeyen meyve sebze yok gibi ama bunlar içinde bu aralar en gözde meyve kivi. Özellikle Yeşilırmak’ın sağlı sollu köyleri tam kivi havzası; Eğrikum,Kumköy,Kurtahmetli gibi yerleşim yerlerinde kivi tarımı yapılmakta olup, bizde çiftçilerimizde bu konunun üstüne düşüp bu alanda da çalışmalar yapmaktayız. Kivi üretimi fındığa alternatif olarak Çarşamba Ovasında gelişmekte. Hatta maliyetine oranla en fazla kar getiren meyve konumunu almaktadır.Hatta Ordu köyü,Muşçalı Köyü, Kurtahmetli Köyü,Karamustafalı ,Boyacılı,Kumköy ,Eğrikum ,Kirazbucağı,Hacılıçay ve Durakbaşı köylerinde çiftçiler fındık bahçelerini söküp kivi dikmeye başladı. Kivi üretimi Çarşambalı çiftçiler için geleceği parlak olurken ilk 3 yıl özenli bakıma ve sulama yapıldığında diğer ürünlere oranla verimi ve getirisi yüksek olacak bir meyve olarak görmekteyiz.” ifadelerini kullandı.
ŞEKER PANCARI HASADI YAKLAŞIYOR
Aydemir, “İlçemizde Şeker Fabrikası’nın da açılmaya başlamasıyla şeker pancarı ekimi yapıldı. Daha çok Samsun-Ordu karayolu yani kuzeye doğru dikimi yapılan şeker pancarlarının eylül ayı gibi hasadı yapılıp Çarşamba ilçesine katma değer olarak oda geri dönüş sağlayacak. Şeker pancarı ve fabrikası hakkında milletvekillerimiz,valilerimiz ,kaymakamımız,belediye başkanlarımız,ziraat odası başkanlarımız, Türk-Şeker ve ekibi ve daha birçok ilçemizin ileri gelenleri bu konuda çok emek sarf ettiler sonsuz destek sağladılar.Fabrika müdürümüzün çalışmaları ile Çarşamba yeni bir atılıma başlayacak bizde en az fındık ve kivi kadar şeker pancarı üretimine gerek ilgiyi göstereceğiz ve eminim ki bu ilgi sonucu fabrikamız çok verimli günlerine kavuşacak .10 yıl aradan sonra bu atılımla önce Çarşamba daha sonra Samsun’un ekonomisine katkı sağlama konusunda gururluyuz. 2021 yılı içinde yaklaşık 300.000 bin ton üretim yapılacağını öngörmekteyiz.” dedi.
HABER: Gülizar KELEŞ – Yağmur AYAN