‘Fırınlarda Çifte Standart Olamaz’

Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, Samsun’da izinsiz ekmek üreten 13-14 tane pastane tespit ettiklerini belirterek, bu işletmeler hakkındaki yasal çalışma başlattıklarını söyledi

Samsun’da bulunan 13-14 pastanenin üretim raporu olmadan ekmek ürettiğini belirten Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, fırıncıların sorunları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Mültecilerin açtığı fırınlar ile pastanelerin izinsiz ekmek ürettiğini belirten Yiğit, konuyla ilgili şikayetlerde ve çalışmalarda bulunduklarını belirtti.

“İZİNSİZ EKMEK ÜRETEN 13-14 PASTANE HAKKINDA YASAL ÇALIŞMA BAŞLADI”

Samsun’da izinsiz olarak üretim yapan 13-14 pastane tespit ettiklerini belirten Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, “Fırınlarda pasta, poğaça gibi şeyler üretmek için nasıl belediyeden ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden gerekli izinlerin alınması gerekiyorsa, pastanelerde de ekmek üretmek için, ‘ekmek üterim belgesi’ aranmak zorundadır. Yönetmeliğe göre, ekmek ve ekmek çeşitlerini pastanelerde üretilmesi gerekli izinlerin ve ruhsatların alınmaması halinde yasal değil. Bununla ilgili olarak oda olarak gerekli tespitleri yaptık. İşletmelere verilen ruhsat neyse üretimin de o şekilde yapılması gerekiyor. Bu konuyla alakalı olarak fırıncıların odamıza aşırı bir şekilde müracaatları var. Pastanelerde haksız yere üretim yapıldığı ve ekmek çıkartıldığına dair ellerinde belgeleri var. Şuanda Samsun genelinde 13-14 pastanede izinsiz olarak ekmek üretiliyor. Bu işletmeler hakkındaki yasal çalışmalarımızın startını verdik. Bunun sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.

“MÜLTECİ FIRINCILAR İLE YERLİ FIRINCILAR ARASINDA ÇİFTE STANDART OLMAMASI LAZIM”

Sığınmacıların açtığı fırınların da Samsun’da ki fırıncıları olumsuz bir şekilde etkilediğini belirten Başkan Yiğit, “Mültecilerin açtığı fırınlar var. Bunlar, bu fırınlarda yöresel ekmeklerini gelişi güzel bir şekilde çıkartıyor. Bununla ilgilide çalışmalarımız sürüyor. Biz fırıncılar olarak, bu işletmelere de yasal prosedürlerin işlenmesinden yanayız. Nasıl, biz işyeri açmamız gerektiği zaman prosedürleri yerine getiriyorsak, bunların da getirmesinden yanayız. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri ve belediye yetkilileri bizim fırınlarımıza gelerek yufkacı, simitçi gibi çalışanlardan belli başlı belgeleri istiyor. Bu işlemlerin aynısının, mülteci fırınlara da uygulanmasını istiyoruz. Bu fırınların bazıları 5-10 m2 alanlarda, tuvaleti-lavabosu olmayan yerler. Bugün bizim Samsun genelinde 170 tane fırınımız var. 170 fırının da hepsi ruhsatlı ve ‘üretim tespit belgesi’ var. Ama bu mülteci fırınlarına baktığımız zaman ne üretim belgeleri var. Ne maliyede kayıtları var. Ne de ruhsatları var. Bu insanlar mağdur durumdadırlar ama burada çifte standart da olmaması lazım. Bu insanların mağduriyetini gidermek için biz, halk ve hükümet olarak zaten üzerimize düşen görevleri yapıyoruz. Ama bu denli üretim yapıldığı zaman da bunun takibini gerekli kurumların yapması gerekiyor” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri