‘Fiyat Beklentinin Altında’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, TMO'nun fındık fiyatını açıklamasının ardından önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye Mahsuller Ofisi tarafından 2024-2025 fındık alım fiyatları levant için 130 TL, Giresun için 132 TL olarak açıklanmıştı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Arslan Soydan, TMO'nun açıkladığı fiyatların maliyet fiyatı olduğunu söyleyerek çiftçilerin daha yüksek bir fiyat beklediğini belirtti.

"Üreticiler Daha Yüksek Fiyat Bekliyordu"

Bu fiyat aralıklarının üreticilerin sadece maliyetlerini karşıladığını vurgulayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, "Fındık bölgemiz için taban fiyatının açıklanmasını bekliyorduk ve 130 TL Levant, 132 TL Giresun olarak açıklandı. Tabi burada beklentilerin biraz altında oldu ama şu anda 4 dolar seviyesinde bir fiyat var. Önemli olan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin fındığı alım kriterlerinde, ödemelerinde, randevu günlerinde piyasayı rahatlatacak adımlar atması. Serbest piyasanın şu anda nasıl oluşacağını da bilmiyoruz. Rekolteler harmana gelen fındıklar bunların fiyatlarını değiştirecektir. Şu anda açıklanan fiyat bizim açıkladığımız maliyetlerin biraz üstünde ama üreticiler daha yüksek fiyatlar bekliyordu. Önemli olan sürecin iyi yönetilmesi olacaktır," şeklinde konuştu.

"Biz Maliyet Üzerinde Bir Fiyat Talep Ettik"

Bu sürecin takipçisi olacaklarını vurgulayan Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, "Bizim açıkladığımız talep ettiğimiz fiyattan düşük bir fiyat açıklandı. Bizim talep ettiğimiz fiyatlar özellikle maliyet üzerinden belirlenmişti. Çünkü şu anda Giresun, Trabzon ve diğer kırsal bölgelerde maliyetler yüksek, özellikle Doğu Karadeniz'de çok yüksek maliyetler var. TMO'nun açıkladığı rakamlar, bizim talep ettiğimiz fiyatların altında kaldı. Üreticilerimiz de bizim açıkladığımız talep ettiğimiz fiyatlara yakın bir fiyat bekliyordu, hatta daha yüksek bekliyordu. Ancak sonuçta 130 TL'lik bir fiyat çıktı. Bundan sonraki sürecin iyi yönetilmesi lazım ve sürecin takipçisi olacağız," ifadelerini kullanarak sözlerine devam etti.

"Maliyetler Yüksek"

Maliyetlerin çok yüksek olduğuna değinen Soydan, "130 TL maliyetin biraz üstünde bir fiyat. Bugünkü şartlara göre baktığımızda gerçekten yüksek maliyetlerimiz var. 1500 TL'den konuşuluyor işçilik yevmiyeleri, temizleme işçilikleri çok yüksek. Buna bakıldığında fındık fiyatlarının yüksek talep edilmesinin en büyük sebebi maliyetlerdir. Maliyetlerin üzerinden konuştuğumuzda, tabi ki 130 TL ancak maliyetler seviyesinde bir fiyattır," dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri