Üreticinin bu yıl özellikle fındık ücretlerinden gayet memnun olduğunu kilo işlerinin de değişip değişmeyeceği konusunda bir şey diyemeyeceğini belirten İsmail Güngör, “Birkaç sene öncesine kadar da fındık fiyatları çiftçinin yüzünü güldürmüyordu. Ancak Allah çiftçinin yüzüne baktı. Bu sene fındık ve diğer ürünlerde olduğu gibi hem fiyatlar hem de verim oldukça iyi Bu seneki fındık fiyatları gayet iyi ve fiyatlar azımsanacak gibi değil. Yaklaşık 5-6 sene önce de fındık fiyatları 7 TL’yi bulmuştu. Şu anda kilo fiyatı 6,5-7 TL’den satış görüyor. Piyasada fındık bundan sonra bol olacağını zannetmiyorum. Bu açıdan düşünürsek fiyatlar 8 TL’ye kadar çıkabilir. Ancak kesin bir şey söyleyemeyiz” dedi.
‘Hava şartları fındığı olumsuz etkilemedi’
Ziraat odası Başkanı İsmail Güngör fındığın yağmurlu havalara kalmadan fındık hasadını güzelce gerçekleştiğini, diğer illere göre hava şartlarının da güneşli geçmesiyle fındığı kurutmada Çarşamba’nın zorluk çekmediğini belirterek, “Üretici fındık hasadı yapıldıktan sonra ürünü kurutup kaldırmakta bu sene hiç sıkıntı yaşamadı. Üretici fındığını yağışlı havalara bırakmadan hasadını güzelce gerçekleştirdi, diğer illere göre Çarşamba da hava şartlarının da güneşli geçmesiyle ürün kısa sürede kurutulup kaldırıldı. Fındıkta bu sene çok verimli bir sene diyemeyiz belki ama kabul etmek gerekir ki fiyatı üreticinin yüzünü güldürmeye yetti” dedi.
‘Kelebek Deyip Geçmeyin’
Fındık bahçelerinde görülen Amerikan Beyaz Kelebeği’nin fındık üzerindeki etkisine değinen Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, gerekli müdahalenin yapılması ve ilaçlamaya olan önemin verilmesi hususunda bazı açıklamalarda bulunarak, “Bu sene Amerikan Beyaz Kelebeği fındığa aşırı derece bir etkisi olmadı. En azından bizim bölgemizde olmadı. Bu sene fındık bahçesinde gözlenen tırtılın ve Amerikan Beyaz Kelebeğinin fındığa etkisi olmasa da seneye olmayacağı anlamını taşımıyor. Bu sene fındık bahçelerinde görülen Amerikan Beyaz Kelebeği seneye ve ileriki yıllarda hızla çoğalacağını belirtmek isterim. Kelebek deyip geçmemek gerek. Bunun için de gerekli müdahalenin yapılması gerekiyor” dedi.
‘Amerikan Beyaz Kelebeği’ne gereken önlem alınmalı’
Gerekli müdahalenin yapılması ve ilaçlamaya ve fındık temizliğine önem verilmesi gerektiğini belirten Güngör, “Fındığın verimini artırmak için fındığa gereken önemin gösterilmesi gerekiyor. Senelik temizliğinin yapılması ve eğer varsa Amerikan Beyaz Kelebeği’nin yok edilmesi için az ise budanarak yakılması ve yok edilmesi gerekli. Çiftçinin kendi imkân ve şartlarıyla gerekli araçlarıyla müdahale etmesi ilaçlama kolaylıkla yapılabiliyor. İlaçlanma sadece Amerikan Beyaz Kelebeği’nin görüldüğü yerlerde değil çevre tarlalarda gerekirse bütün köyün ilaçlanması gerekmektedir. Böylelikle hem Amerikan Beyaz Kelebeği çoğalmadan müdahale etmiş hem de sonra ki senlere randımanı daha verimli fındık üretimi yapılmış olacaktır. Üreticilerimiz bu konuda eskisinden daha da bilinçli hale geldi. Umuyoruz yapmış olduğumuz uyarıları dikkate alarak gerekli müdahaleleri yapar ve fındık üretimini daha verimli hale getirirler” dedi.
HABER-FOTO: Fatma TAŞDELEN